COLUMN: Te yu mati barba e bron

15/12/2020 14:00 – Rozengeur

Gerold Rozenblad  
Het loopt de spuigaten uit in Nederland. Dat er een tweede coronagolf zat aan te komen, hadden specialisten reeds voorspeld, echter, dat het zo erg zou worden had niemand gedacht. We volgen allemaal om de één of andere reden het nieuws uit het voormalig moederland. En weten het dus: Holland no bun now. Of je het wil weten of niet, het nieuws bereikt je toch. Een vriend die denkt dat ik het nieuws niet volg, post regelmatig de laatste updates en een vriendin was gisteren live te volgen op de Coolsingel, waar mensen demonstreerden tegen de maatregelen die getroffen worden. Nederland gaat dicht. Tot midden januari. Zo erg is het nu geworden. En premier Rutte betaalt de prijs. Want linksom of rechtsom er is voor de betogers een reden om hem figuurlijk op te knopen.
Ondertussen beginnen de autoriteiten hier de bui te zien hangen en was minister Amar Ramadhin op tv om ons weer eens te waarschuwen: we zijn er nog niet. En de cijfers beginnen na een lange periode van daling, weer eens te stijgen. En relatief fors. Om de ernst van de zaak te onderstrepen worden de maatregelen weer een beetje aangescherpt. Die hoef ik hier niet te herhalen. En gelijk barstte de kritiek los. Want het is december en a libi mus’ libi!
Wat dat betreft is het scenario bijna te vergelijken met de periode rond de verkiezingen van 25 mei. De cijfers zagen er toen ook niet slecht uit, maar de verkiezingen zouden en moesten doorgaan. Wat mij betreft is Ramadhin slechts op één punt te kritiseren. Want ik vraag mij af waarom als Nederland zo een brandhaard is, toch het vliegverkeer met dat land niet wordt stopgezet. Met grote regelmaat landen volle vliegtuigen op de luchthaven en kennelijk hebben alle mensen kunnen aantonen dat zij noodzakelijk in Suriname moeten zijn. Geluiden over valse documenten duiken geregeld op. En is het voor eenieder duidelijk dat de meer dan duizend mensen die in quarantaine zijn, nooit allemaal goed beveiligd/bewaakt kunnen worden.
Ik zei het eerder al, het is een gatenkaas waar de overheid handen tekortkomt om alle gaten te dichten. Een vriend die leidinggevende is in een bekend, gerenommeerd en groot beveiligingsbedrijf fluisterde me ongeveer een week terug toe dat ondertussen zeven importgevallen uit Nederland zouden zijn. Of het waar is of slechts een gerucht heb ik nooit kunnen natrekken. Maar de dreiging is reëel.
Zoals ik een punt van kritiek heb gevonden, zullen anderen kennelijk nog meer punten kunnen verzamelen. Zoals dat mensen uit de regering zelf niet het goede voorbeeld geven. Maar wat we met zijn allen daarbij vergeten is dat wij Ramadhin en de regering niet nodig hebben. Niet om de maatregelen, maar meer nog, niet om de voorbeelden waar het kan eindigen. Want net als hier hadden ze in Nederland gedacht dat het monster onder controle te hebben en werden maatregelen massaal aan de laars gelapt. Wat dat betreft vind ik het een godswonder dat de cijfers hier zo lang omlaag bleven lopen.
Te yu mati barba en bron bigin nati di fu yu, wordt gezegd. Het is maar dat wij dat goed ter harte nemen.Waar Nederland een lange economische baard heeft, besef dan dat de onze compleet is weggeschoren en wanneer wij brand voelen het de huid is die eraan gaat.We kunnen dan op het plein gaan betogen, maar de economische gevolgen van nog een complete lockdown zullen nog lang nabranden.
roziegeur@gmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname