Column: Talk of the Caribbean

Natio heeft intussen al weer haar tweede wedstrijd gespeeld in het kader van WK-kwalificatie voor de eindronde die in 2022 zal worden afgewerkt in Qatar. Aruba werd met maar liefst 6-0 verslagen. Pas na deze wedstrijd werd het voor velen duidelijk waarom Aruba getracht heeft Natio te ontregelen. De Technisch-Directeur tevens tussentijdse bondscoach van Aruba, Stanley Menso, weet welk kaliber spelers door de Surinaamse keuzeheer Dean Gorré zijn opgeroepen en wist dus op voorhand dat de spelers die hij ter beschikking heeft, geen potten zouden kunnen breken in het treffen met Natio-nieuwe stijl. Aruba koos zoals we inmiddels weten, Amerika als thuisbasis en hoopte stilletjes dat Natio vanwege de strenge Corona-maatregelen in dat land, niet over een groot deel van de diaspora-spelers zou kunnen beschikken. Toen dat scenario verijdeld was, stribbelde Aruba nog tegen door Natio urenlang op de luchthaven te laten wachten, echter mocht ook dat niet baten. De professionals hebben op geheel eigen wijze de tegenstanders terugverwezen en tegelijkertijd laten zien dat Natio-nieuwe stijl zich aan het ontpoppen is tot een tegenstander om rekening mee te houden.

Waren er na de eerste wedstrijd nog twijfelaars, met hun tweede optreden hebben de diaspora-spelers ook deze groep aan hun zijde gekregen.  In gesprekken hoor je de voormalige felle criticasters langzaam bijdraaien. Dus een soort ‘sie na bribi’ gedrag. Wat ook opvalt is dat zelfs in de regio velen de verrichtingen van Natio kritisch volgen en zelfs beginnen te vrezen voor de kracht van de Surinaamse selectie. Zo zijn er Youtube-channels die heel veel aandacht besteden aan de professionals en Natio-nieuwe stijl als een gevaarlijke outsider zien.

Opmerkelijk is de aanpak van de Canadese coach waaruit duidelijk vrees af te leiden valt. Door zoveel mogelijk doelpunten te maken, hoopt Canada bij een gelijkspel met Suriname op basis van doelsaldo, de groep te winnen. Het is natuurlijk leuk als je veel kan scoren, maar Natio moet zich tegen Bermuda niet blindstaren op het maken van doelpunten en zo haar doel voorbij streven. Natio mag zich geenszins laten meeslepen door de doelpuntenhonger van Canada, anders zou het kunnen dat er wel veel gescoord wordt tegen Bermuda, maar dat de spelers vier dagen later wanneer zij tegen Canada moeten uitkomen, nog steeds uitgeblust zijn. Het doelsaldo is pas relevant bij een gelijk aantal competitiepunten, dus moet Gorre ervoor zorgen dat Natio steeds drie punten pakt bij elke wedstrijd. In dat geval is de groepswinst een feit.

Volgens Gorré werkt hij aan een eigen stijl voor Natio. Hiervoor moet hij alle ruimte krijgen en zich niet laten meeslepen door allerlei emoties van anderen. Nu hij met het huidige aantal diaspora-spelers een luxe probleem heeft, zal het niet zo gemakkelijk zijn om een keuze te maken. Zoals ik eerder al aangaf zal een goede coach steeds met zijn sterkste elftal aantreden, want voetballen is een serieuze aangelegenheid. Wie op een bepaald moment tekortschiet, moet even een pas op de plaats maken voor degene die in een betere vorm steekt. Met het inbrengen van Kort voor Hahn, heeft Gorré al laten zien dat hij geen nattevingerwerk doet, maar dat hij een strateeg is en gaat voor duurzame ontwikkeling van Natio. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Een aspect waaraan er nog gewerkt moet worden is de connectie tussen de diaspora-spelers en de supporters. Presenteer de spelers aan het grotere publiek, zodat er een band ontstaat. Tijdens de wedstrijd tegen Aruba zagen we dat Ryan Donk in de slotfase geblesseerd raakte, echter hebben we nadien niets meer daarover vernomen. Laat het publiek weten wat de aard van de blessure is. Door zelf de informatie te geven, voorkom je dat mensen onnodig gaan speculeren. Suriname is een kleine gemeenschap waarbij een open communicatie wenselijk is. Door het publiek te betrekken bij het geheel, kan het nodige draagvlak worden gecreëerd, zodat men straks na Covid-19 als twaalfde man achter Natio gaat staan. Hoe verder Natio komt, hoe noodzakelijker deze ondersteuning zal blijken te zijn. Nu, na slechts twee wedstrijden is Natio al ‘the talk of the Caribbean”. Wat wordt het als Natio de groep wint?

Mireille Hoepel
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com