COLUMN: Spelen met minderjarigen

10/04/2021 14:00 – Ganga

 
Hij heeft gespeeld met de kinderen. Zo onschuldig lijkt die verklaring op het eerste gezicht. Tot je de context erbij krijgt: een rechtszaak waarbij de verdachte het woord spelen gebruikt om te verklaren wat zijn rol was in een hoogst weerzinwekkend misdrijf.
Hij zei dat hij slechts heeft ‘gespeeld’ met een minderjarig meisje in een pensionkamer, hij heeft haar niet seksueel misbruikt. ‘Spelen’- je moet echt goed gestoord zijn om dat te zeggen. Eén van zijn collega-verdachte in deze ongelooflijk gore, trieste zaak had tenminste nog het fatsoen om meteen toe te geven bij de voorgeleiding dat hij seks heeft gehad met de meisjes. Minderjarige meisjes, dus hoe dan ook: strafbaar. En geen seconde heeft één van de mannen die tegen betaling de meisjes misbruikten in een pensionkamer, zich laten tegenhouden daardoor.
Hoeveel mannen dat zijn geweest weten we nog steeds niet. Als ik dit schrijf zijn acht mannen aangehouden, inclusief de ‘ringmeester’, de meest verachtelijke van allemaal. De man die de meisjes van dertien en veertien jaar in huis nam, en ze aanbood aan zijn klantenkring. Als stoelen die je verhuurt. De totale ontmenselijking van de meisjes.
Je vraagt je af hoe dit mogelijk is. Hoe kan het dat grote volwassen mannen, geen enkele aarzeling voelden om uit huis te gaan om kinderen seksueel te gaan misbruiken in een pensionkamer. Hoe gaat dat te werk? Kregen de pedofielen een appje binnen via hun speciale appgroep van pedofielen? Een berichtje van vriend – mensenhandelaar: ‘kijk eens wat ik in de aanbieding heb?’ Geen seconde zagen zij meisjes, kleine meisjes van vlees en bloed, meisjes die hun dochter hadden kunnen zijn, hun nichtje, hun zusje, mensen, kinderen van vlees en bloed. Nee, alles wat zij zagen waren producten waarop zij hun lusten konden botvieren.
Welke excuses zullen deze onmenselijken aanhalen om hun gedrag goed te praten in de rechtszaal? Dat de meisjes aanstoot hebben gegeven en het zelf wilden? Dat hun rokjes te kort waren? Dat ze ervoor betaald werden en daarmee is de kous af? Enkele agenten van politie behoorden blijkbaar ook tot de clientèle en de meisjes waren als vermist opgegeven – hoe is dat mogelijk? En wat doen we met de pensionhouder? Laten we die buiten schot? Of gaan we onderzoeken hoe vaak dit pension, en eventueel anderen, oogluikend toelaten dat er minderjarigen door volwassenen worden meegetroond- en dat ook vervolgen?
Ik bleef ook nog lang stilstaan bij het gebruik van het woord ‘spelen’ door die ene verdachte. Ik heb dat vaker gehoord, in gesprekken over seks, ook in gesprekken met moeders en vaders die, zelfs in deze 21ste eeuw nog aan dochters vertellen dat ze niet met jongens moeten ‘spelen’, of geen mannen met zich moeten laten ‘spelen’, zonder uit te leggen wat daarmee wordt bedoeld.
Het is tijd dat we ons eigen taalgebruik naar kinderen toe onderzoeken. Taal verbloemt- en in Suriname zijn er nog teveel ouders die alles rond seks en seksualiteit verbloemen. Die niet eens durven om geslachtsdelen te benoemen, en niet beseffen dat zij daardoor hun kinderen kwetsbaar maken. En ze ook nog opzadelen met het idee dat seks zo een geheime zaak is dat je er nooit over moet en kan praten, en dat alles eromheen vooral omgeven is door schaamte. We moeten onze kinderen zo goed mogelijk wapenen tegen de echte monsters.
Het is lockdown weekend, dus er is tijd voor een goed en open gesprek met uw kinderen. Het is nooit te vroeg en nooit te laat, en de kinderen zijn nooit te jong of te oud daarvoor.
gangadwt@gmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname