COLUMN: Politiek cadeautje

31/08/2020 14:00 – Von Zeggen
Giwani Zeggen  
Als ik de coalitie was, in het bijzonder de VHP en Abop, zou ik de kosten van de NDP-uitzending bij Apintie van zaterdagavond betalen. Dat is het minste dat je kunt doen na zo een cadeautje van Bouterse en zijn partij. Juist op het moment dat het ongenoegen over de nieuwe regering, voor de vier coalitiepartijen, zorgwekkende vormen begint aan te nemen, herinnert de NDP Suriname eraan hoe erg het de voorbije tien jaar was. Zo erg dat de blunders die Santokhi en Brunswijk de voorbije weken hebben begaan, verbleken en lijken op ongelukkige beginnersfouten. Dat is de conclusie die ik na zaterdagavond trek, terwijl ik niet eens zelf heb gekeken naar de ‘mini-meeting’. Leg je oor te luister bij mensen in de gemeenschap en je komt niet tot een andere conclusie.
Als ik de verslagen en commentaren in de media goed heb bijgehouden, is Bouterse niet verder gekomen dan een verkapte bedreiging. Het had meer iets weg van iemand die doet alsof hij zich laat tegenhouden door vrienden en schreeuwt ‘no hor’ mi, no hor’ mi’, terwijl Bigi Boy klaarstaat om hem een afgedonderd pak rammel te geven. Tot het moment dat ik ergens zie ‘Breaking News: NDP erkent desastreus beleid en corruptie’ neem ik die partij niet meer serieus. Als ze zo doorgaan, en de partij niet zuiveren, zijn ze aan de Benjaminstraat over een paar verkiezingen terug bij het aantal zetels dat ze in 1987 één dag voor de stembusgang hadden, namelijk nul!
Van de NDP als oppositie heeft de regering in dat opzicht dus weinig tegenstand te duchten. Des te belangrijker de taak voor buitenparlementaire politieke partijen en kritische burgers om ze bij de les te houden. Kennelijk zijn ze dat zelf niet, anders zie je toch in de statuten staan dat de Surinaamse nationaliteit vereist is en dat er een leeftijdsgrens gekoppeld is aan het lidmaatschap van de rvc? Ook al waren de statuten een dag voor de regeringswisseling gewijzigd, je had het moeten weten. Dat komt ervan als je ‘family and friends’ wil bevoordelen; dan ga je slordig te werk. Nu maar hopen dat er geen gelegenheidsstatuten worden gemaakt om Melissa en Leo alsnog te accommoderen. De voorbije tien jaar is er vaker geprotesteerd tegen gelegenheidswet- en regelgeving.
Ook niet zo netjes van de regering om van de ene op de andere dag de kabinetstoelage af te schaffen. Het getuigt niet van behoorlijk bestuur als je het mij vraagt. Waarom niet per 1 januari afschaffen, zodat iedereen zich er enigszins op kan voorbereiden. De realiteit is namelijk dat personen die al tien jaar rekenen op die toelage en misschien hun leven ernaar hebben ingericht, dertig dagen van tevoren het bericht krijgen dat ze opeens een derde minder gaan verdienen. Voor ambtenaren op het kabinet aan de onderkant van de inkomensladder, een hard gelag. Het is te hopen dat het de Staat aan overuren, echte of gecreëerde, niet veel meer gaat kosten dan wat er nu wordt bespaard met het afschaffen van de toelage.
En als u vindt dat ik een te somber beeld schets van de huidige regering en het tot nu toe vertoonde beleid, kijk gewoon de NDP-uitzending van zaterdag terug. Gewoon als ‘reminder’ dat wij met de huidige regering nog niet zo diep zijn gevallen. Maar ziet u de paarse puinhopen ook als het onheilspellende toekomstbeeld in een glazenbol. Paarse puinhopen die kunnen veranderen in oranje, geel-zwarte, groene en rode hoopjes puin, indien bestuurders niet luisteren naar kritiek en zich omringen met jaknikkers. Dit is gratis advies, zonder racistisch te zijn!
giwani@hotmail.com
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname