COLUMN: Oorbaar

22/08/2020 14:00 – Ganga
 
Ik heb twee neven die Moen Bhai worden genoemd. Hoe ze eigenlijk heten weet ik niet. Moen Bhai is lastig te vertalen: je komt dan uit op ‘Lieveling Broer’, maar het zijn niet mijn broers, maar neven. Ook wil ik zelf wel bepalen wie een lieveling is en je moet het me niet opdringen door hem alvast de naam te geven.
Ik heb ook drie Johans in de familie van wie twee oom Johans en één neef Johan. Allemaal met dezelfde achternaam. Hetgeen ons dwingt om steeds te praten over Johan van de Koningstraat of Johan van de Hoogestraat of Johan van oom Diep, oftewel Johan van Herman, want het is een tweeling. En waarom ik dit allemaal opschrijf is omdat ik er niet vanzelfsprekend van uitging dat er maar één Leo Brunswijk is die namens de Abop in alle raden en onderraden en overraden toezicht zit te houden. Wie weet wordt ook in de familie Brunswijk geput uit een erg kleine namenpoel en zijn er in die vijver van de Abop wel vier Leo’s Brunswijken.
Die twijfel heb ik niet als het gaat om mevrouw Seenacherry gehuwd Santokhi, vanwege haar ondertitel first lady of presidentsvrouw en ik neem aan dat er daar maar één exemplaar van rondloopt. Mag ik ook even tussendoor zeggen dat ik het toch een klein beetje jammer vond dat de president trouwde? Ik vond het wel wat hebben, zo een modern paar in dat opzicht, maar ach, we verwachten al zoveel van die man – bovenmenselijk zelfs. We wilden een onschuldige, sneeuwwitte, zuivere, rechtlijnige, compromisloze politicus, hetgeen uiteraard een contradictie is.
Misschien moeten we beter kijken hoe zijn denk- en besluitvormingsproces verloopt en waarom de president sommige keuzes maakt. En ik zou hem dat graag willen (laten) vragen, maar ik begin heel zachtjes te vermoeden dat het niet echt de bedoeling is dat we doorvragen en verder graven onder de oppervlakte, anders kregen we geen tenenkrommende ‘throwback to NII’-interviews te zien. Zullen we zeggen: eens per kwartaal mag dat, maar daarnaast moeten ook andere – en niet alleen bevriende – media one on one-interviews kunnen aanvragen en die moeten ook gehonoreerd worden. Kom op, we komen net uit een dicatatuur-light. Zelfs Trump laat zich door anderen interviewen, hè.
Maar laat me teruggaan naar die Leo’s Brunswijken en uiteraard weten we dat het één en dezelfde persoon is die de plaatsvervanger is van Ronnie Brunswijk in zovele raden van commissarissen? In elk geval neem ik mijn pet af voor de werklust van meneer Leo Brunswijk en ik wil ook heel graag weten waar hij zijn horloges koopt want volgens mij hebben zijn dagen meer uren dan de mijne. Net zo goed neem ik mijn pet af voor mevrouw Seenacherry die ook hartstikke zonder slaap schijnt te kunnen en ook multi-inzetbaar blijkt en in die paar weken dat ze de publieke arena heeft betreden ons in elk geval heeft laten weten dat ze zich niets aantrekt van wat criticasters denken en dat ze geen boodschap heeft aan al die vervelende mensen die wijzen op de gevaren van nepotisme en machtsconcentratie en meer van die dingen die ook wel rode vlaggen voor corruptie en machtsmisbruik worden genoemd.
En uiteraard ben ik de eerste en wellicht de luidste stem die steeds erop wijst dat deze coalitie wel een zeer beperkte invulling geeft aan het woord diversiteit, want we zien nauwelijks vrouwen in werkelijke machtsposities. Maar daarmee bedoelde ik niet dat de vrouw van de president dan als stand-in moet fungeren voor alle vrouwen van dit land – nou nee. Zijn er verder geen vrouwen in de VHP die minstens even goed en ervaren zijn?
En als je ze niet hebt – en we weten dat ze er wel degelijk zijn, ook buiten DNA – kijk dan even over de politieke schutting. En zo lieve lezers, heb ik steeds meer het gevoel dat we wel heel snel van de kouwe kermis thuis aan het komen zijn – en nee, dat is NOG geen heimwee naar Abdoel en co, maar beste president en coalitiegenoten: u zocht wel heel snel en heel vaak de grenzen op van het oorbare en bent al te vaak eroverheen gegaan. Dat u dat zelf niet inziet baart mij enorme zorgen.
gangadwt@gmail.com
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname