COLUMN: Jij en het virus

13/11/2020 14:00 – PS

Philomena Bijlhout  
De videobeelden van de uitvaart van Jerrel Vierklau liegen er niet om. Zeker geliefd als je ziet hoe druk het was. Zo zeer zelfs dat sommigen op weg naar de groeve (body to body) tegen elkaar aan stonden te ‘rijden’ alsof er geen corona meer is in Suriname. Terecht waarschuwt minister Ramadhin voor hernieuwde besmettingen zoals nu in Europese landen het geval is. Ook in Nederland is de heropleving eerder dan verwacht gekomen. Een heropleving van het virus in Suriname is dus een reële optie.
Er is nu euforie door de bijzonder goede afname van de besmetting nadat het eerder uit de hand liep tijdens de recent gehouden verkiezingen en massabijeenkomsten. Maar het quarantaineprobleem van besmette personen in het binnenland is nog niet opgelost. Uit die hoek is nog steeds gevaar. Een andere uitdaging is de komende feestdagen. Het personenverkeer verplaatst zich over de diverse grenzen van het land en komt overal vandaan. De voorgenomen Srefidensiparade en het defilé op 25 november aanstaande manen ook tot voorzichtigheid. Het zijn niet alleen de reizigers uit Nederland die een risicogroep vormen, zoals men op social media beweert. De instroom van ‘import-reisverkeer’ aan al onze grenzen maar vooral de handhaving van de controle is de grootste uitdaging. Ondanks het grote aanbod aan beveiligingsbedrijven.
Die doen het allemaal op hun eigen manier. Verschillen ook in prijs. De één vraagt SRD 5.000, de andere SRD 5.200, SRD 4.500 of euro. Het ene bedrijf plaatst bewaking voor je deur met tent en mobiel toilet, terwijl de andere dat niet doet. Weer een ander controleert niet tijdens de avondklok van 22u tot 5u. In een wijk of buurt met familie kan degene die in quarantaine is net zo makkelijk even gaan buurten. Of partnerlief komt overnachten. De vraag is dus hoe betrouwbaar zijn de controles en welke aanpak is het veiligst voor iedereen want bewaking die vanwege de avondklok vertrekt, kan in de kleine uurtjes ongevraagd terugkomen. Observatie overdag levert heel veel informatie op voor de nacht.
Misschien is om die reden de onverwachte, mobiele controle het beste voor iedereen. Praktisch, financieel voordeliger, veiliger en geen beperkingen door de avondklok. Ben je niet thuis, word je opgehaald. Precies zoals eerder de politie en het BOG personen ophaalden ten tijde van de besmettingspandemie in het land. Laat mensen wat mij betreft ook betalen voor hun onverantwoordelijk gedrag en het in gevaar brengen van de hele gemeenschap. Maar als het goed is, zijn dit soort taferelen voor reizigers uit Nederland straks voorbij. Er gloort licht aan de horizon. Het coronavaccin komt eraan.
De Nederlandse minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft samen met andere EU-landen een deal gesloten. Er is voor acht miljoen aan vaccin ingekocht. Iemand zei lang terug al dat men verplicht zou worden zich te vaccineren tegen het coronavirus. Leve de farmaceutische industrie. Die voorzien goede inkomsten want vaccineer je niet, word je waarschijnlijk beperkt in je mobiliteit en vrijheid. Vliegen en de grens overgaan kan dan niet. Er zullen ook andere regels gelden voor de groep die zich wel laat vaccineren dan voor hen die dit niet doen. Net zoiets als het gelekoortsvaccin dat verplicht is om bepaalde landen binnen te mogen.
Maar zo ver zijn we nog even niet. Vooralsnog komt het aan op de eigen verantwoordelijkheid. En als het aan de coalitiepartijen in Nederland ligt, komt ook het visumvrij reizen vanuit Paramaribo en de Europese Unie eraan. Zij hebben gezamenlijk een voorstel ingediend. In Nederland zijn geen bewakingsbedrijven die reizigers in de gaten houden. Men plaatst zichzelf in quarantaine. Verbeter de wereld, bestrijd dit virus en begin dus bij jezelf. Ongeacht waar op de wereld je bent of waar je ook vandaan komt.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname