COLUMN: Ik help Mark Rutte (want ik heb een goed geheugen)

03/04/2021 14:00 – Ganga

 
Het was dat het donderdag mijn jaardag was, en ik doorlopend gelukwensen aan het ontvangen was, waardoor ik niet live het debat in de Nederlandse Tweede Kamer over de formatieperikelen heb gevolgd. Ik zou dat anders gedaan hebben, met een grote schaal popcorn en rooie oortjes, continu verzuchtend: “Kijk, wij hebben het niet van vreemden geleerd”. Dit laatste is wat ik geregeld denk als ik sommige zaken in het voormalig moederland volg. In dit geval ging het over liegende politici, maar vooral over het geheugenverlies van machthebbers. Heel herkenbaar dus.
Voor de lezers die het Nederlandse formatieverhaal niet volgen- het is echt te ingewikkeld om in een paar zinnen samen te vatten. Voor nu volstaat dat er bij de voorgesprekken over een nieuw te vormen coalitie per ongeluk een aantekening uit een gesprek is geopenbaard. Die aantekening was een politieke bom – de functie van de net herkozen parlementariër Omtzigt werd, zonder hem of zijn partij erbij te halen, besproken. Het waarom meneer Omtzigt besproken zal zijn, is een lang verhaal, en draait om wat bekend staat als de ‘toeslagenaffaire’. Zoek het hele verhaal (dus niet alleen mijn column daarover) op, het is spannend, en relevant als de rechtsstaat, bescherming van burgers en het functioneren van de democratie dingen zijn die u interesseren.
Maar wie was verantwoordelijk voor die bom tijdens de voorgesprekken? Meneer Rutte was het zeker niet, volgens meneer Rutte. Na veel gehaal en getrek bleek het dus wel meneer Rutte te zijn. Maar hij heeft niet gelogen hè, meneer Rutte heeft het zich ‘verkeerd herinnerd’. Het was de zoveelste keer dat meneer Rutte een probleem had met zijn geheugen.
Hm, dacht ik. In het kader van ‘we hebben het niet van een vreemde geleerd’: wie in Suriname heeft ook zo een last van zijn geheugen en heeft minstens één historische, in dit geval dramatische en traumatische, mensenrechten schendende gebeurtenis die hij zich al langer dan 38 jaar verkeerd herinnert? Wacht eens even, dacht ik: enkele jaren geleden, heeft die meneer toen de koe bij de horens gepakt- hij wilde zijn herinnering naar boven brengen en met ons delen. (Ik noem niemand koe, hè, zeker weten niet). Misschien kan hij meneer Rutte helpen!
In het kader van wederzijdse ondersteuning, en omdat we ons zo zorgen maken over de staat van de Nederlandse rechtsstaat en democratie, bied ik hierbij mijn gratis en welgemeend advies aan meneer Rutte aan. Maakt u vooral contact met onze professionele geheugenverlieslijder. Die kan u dan in contact brengen met zijn geheugen-ophaler, Sandew Hira. Vraag ook meteen of u bij hem mag logeren. Er wacht u een goed glas whiskey, u zit gezellig, geheel Covid-proof, onder wuivende bomen ergens in een kamp achter Paramaribo en u mag he-le-maal losgaan. U bent gegarandeerd van een interviewer die u onvoorwaardelijk gelooft. En dat kunt u nu wel gebruiken lijkt me.
En omdat meneer Sandew Hira ook van de diaspora is, jawel, zal de huidige regering dit briljant idee van mij zeker weten ondersteunen. Want uit de diaspora komt de redding. Zeker weten ja. Ze gaan zelfs u kunnen redden. U mag me later bedanken. Niet vergeten, hè.
gangadwt@gmail.com
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname