COLUMN: Hoefdraad is terecht?

07/11/2020 14:00 – Ganga

 
Een paar weken geleden noemde ik mijn neefje in een column of Facebookpost. “Waarom schrijf je over me?” werd mij streng gevraagd. “Omdat heel Suriname weet dat jij mijn neefje bent”, antwoordde ik gemakzuchtig. Het weerwoord was kort en dodelijk: “Oh, ja, weet president Santokhi dat ik je neefje ben?” Daar zit je dan als phoewa met een mond vol tanden te bedenken dat het echt waar is, dat wat ze zeggen over appels en bomen.
Ik zou het dus eigenlijk niet meer over neefje hebben, maar ja, we zagen afgelopen week een meneer lopen. Terwijl ik in mezelf dacht dat die meneer echt heel erg op Gilmore Hoefdraad leek, hoorde ik neefje luidop peinzen: “die meneer lijkt op, hoe heet hij ook weer? Hoefdraad!” Deze phoewa was uiteraard gepast trots. De volgende generatie betrokken burger in mijn auto, kijk, daar doen we het voor.
Ik wilde door naar een volgend onderwerp, want Hoefdraad is natuurlijk niet echt mijn favoriete onderwerp. Maar zo snel gaat dat natuurlijk niet met een elfjarige naast je. Of ze hem al hebben gevonden? Ehm, ik denk het niet. Denk je dat Bouterse weet waar hij is? Ehm, ik denk het wel. Waarom vragen ze Bouterse dan niet? Ehm… (Phoewa denkt koortsachtig na over een correct antwoord, in fatsoenlijke woorden geformuleerd). Neefje was alweer verder: Misschien moeten ze Bouterse oppakken, vasthouden, en hem dwingen om te vertellen? Uiteraard volgde toen een lesje over rechtsstaat enzo, zonder dat het woord viel, zo in termen van “in ons land doen we dat niet. Hier hebben alle mensen dezelfde rechten en je mag niemand zomaar oppakken of dwingen om iets te zeggen.” Daar werd op gekauwd. Misschien is Hoefdraad gewoon bij Bouterse thuis, was zijn eindconclusie.
Ik weet inderdaad niet of Hoefdraad bij Bouterse thuis zit, ik geloof nu eerder dat hij in een zolderkamertje van het presidentieel paleis zit tegenwoordig. En als hij niet zelf daar zit, dan is in elk geval de verdwenen harde schijf weer gevonden. Die harde schijf waarop de toverformules staan. Die toverformules die vanuit niets geld kunnen laten regenen. Ja die. Want beste lezers, ik begrijp er toch werkelijk geen ene snars meer van. De ene week wordt er gehuild over het gapende gat van ’s lands schatkist. Zorgverleners op de bres, ziekenhuizen die geen diensten meer kunnen verlenen, schoolvervoer links, bushouders rechts, benzineprijzen zus, broodprijzen zo, afschaffen subsidie, zware bezuinigingen, afgrond here we come enzo, oh wacht, de ambtenaren krijgen bonussen! In november EN december! (Kijk: aan de ene kant betalen wij ons allemaal blauw aan benzine of taxi of bussen, aan de andere kant krijgen de ambtenaren centen terug- ben je geen ambtenaar? Helaas- pindakaas).
Ik gun het arme ambtenaren van harte – zullen we meteen afspreken dat de hoogte van de bonus geen percentage van het salaris is, maar een lumpsum, want anders blijft de ongelijkheid groter worden hè? En wie minder verdient krijgt meer, en als je boven bijvoorbeeld SRD 4.000 verdient krijg je neks. Maar de logica van die bonussen ontgaat mij volkomen. Hoeveel waarde moet ik nog hechten aan de zorgelijke praatjes van de president en zijn minister van Financiën, als hij in het veld links en rechts bonussen kan beloven, zonder ook maar enige indicatie van waar het geld vandaan gaat komen.
We moeten het vertrouwen, het gaat goed komen, en in januari of zo gaat alles helemaal goed komen, echt waar, nou ja, woorden van die strekking. Een niet aflatend refrein dat mij steeds meer gaat irriteren, uitgesproken op de toon van een alwetende vader die vindt dat zijn kinderen naar hem moeten luisteren zonder tegenvragen – want hij weet alles beter, ook wat goed voor hen is, dus hij beslist alles, zonder enige inspraak. Als er één ding duidelijk is geworden in deze honderd-en-paar-dagen is het dat ook onze nieuwe president grossiert in onduidelijkheid en in vaagheden, en dat helaas, populistisch gedrag hem steeds beter af gaat. Ik vermoed dat hij dit als compliment opvat, gezien de fantastische rapportcijfers die hij en zijn regering zichzelf hebben gegeven. Allemaal heel erg Hoefdraads, niet waar.
gangadwt@gmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname