COLUMN: Hamlet

27/03/2021 14:00 – Ganga

 
Bigi moro yu, moeten de heren hebben gedacht. Want waar de vorige regering nog klein dacht in termen van cassavefabrieken, gaan we nu in de tiende versnelling naar hydrogeen/waterstoffabrieken. Ik ga niet jokken voor u, ik moest het Googlen. Ik was weer snel ontgoogled, want ik besefte al na vier zinnen dat mijn magere natuurkunde- en scheikundecijfers op de middelbare school meer dan verdiend waren. Ik kon meneer d’Aguiar’s stem horen zeggen: “Nee Ganga, doe maar geen moeite”. En gelijk had hij, want wat een hydrogenplant doet zal ik niet gauw begrijpen.
Ik vroeg me toen maar andere dingen af. Zoals waar de aanhoudende noodzaak voor geheimzinnigheid die deze regering schijnt te voelen vandaan komt, en ook waarom ze na bijkans een jaar aanzitten nog steeds geen goede adviseur heeft gevonden die ze kan behoeden voor steeds dezelfde valkuilen. Vooral voor het steeds te hard van stapel lopen. Ja, de tijd dringt, ja, we staan aan de rand van de financiële afgrond, maar juist dan zou je als regering moeten investeren in dialoog en het creëren van draagvlak. Zeker als je weet dat het vertrouwen in jou en de jouwen grote deuken heeft opgelopen sinds je aantreden. En dat, laat het nog eens gezegd zijn, ligt niet aan de slimmere kiezers, niet aan zuurpruimerigheid van columnisten of verslaggevers, of aan opruiende social media mensen, en ook niet aan te hoge verwachtingen. Dit laatste hebben de huidige machthebbers namelijk zelf gecreëerd- alles zou anders, beter, fatsoenlijker, gaan, en de plannen waren allemaal al he-le-maal rond.
Na al het gedoe rond Surfin en daarvoor alle gedoe rond benoemingen en ach wat allemaal nog meer zou je denken dat ze nu wel weten dat er andere manieren zijn om dit soort dingen aan te pakken. Door niet te wachten tot het laatste moment als alles zogenaamd rond is, om dan als een goochelaar het doek weg te trekken en blij te roepen: “tadaa!” en te verwachten dat iedereen in gejuich en applaus losbarst. Want de wittebroodsweken zijn voorbij, de mantel der liefde is afgegleden, en wijs geworden door de perikelen van de vorige regering worden dit soort sprookjesachtige initiatieven nu met argusogen gevolgd: ‘Kijk, een Deense prins die ons komt redden!’ In één klap lijken onze problemen opgelost en met elk nieuwsbericht zijn de giften die ons worden gebracht toegenomen. Arbeidsplaatsen, een miljoenenfonds voor projecten, een nieuw commissariaatsgebouw, een leerstoel, een transmissielijn, wie weet, misschien ook treinen op waterstof?
Was het deze investeerder die de oorzaak was van de haastigheid waarmee Surfin was opgericht? Dat weet ik niet. Net zomin als ik weet waarom zo een investeerder niet even rustig afwacht tot de noodzakelijke milieu en sociale effectenstudies zijn gedaan voor er overeenkomsten worden getekend. Dit getuigt niet van goed bestuur en van social responsibility, noch van de kant van de Surinaamse regering, noch van de kant van het bedrijf. Er wordt meer tijd geïnvesteerd in het vooronderzoek voor een gearrangeerd huwelijk dan in dit waterstofhuwelijk. Want als een familie te grote haast heeft, horen je alarmbellen te gaan rinkelen: wat willen ze niet dat we ontdekken? Haastige spoed, heren regeerders, is nooit goed. Draagvlak creëren, buiten de coalitielijnen, is een vaardigheid, het kost tijd, maar het zou uw leven zoveel vergemakkelijken- en de onze ook. Transparantie beste heren, is op termijn altijd de slimste optie. Dit gedoe liet me helaas denken aan Shakespeare en een beroemde quote uit zijn verhaal over die andere Deense prins, Hamlet: ‘Something is rotten in the state of Denmark’.
gangadwt@gmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname