Column: Een slag om de arm

Sinds de eerste besmetting van Covid-19 in Suriname werd contactsport verboden. Het gevolg hiervan was dat de verschillende sportbonden hun competities annuleerden en dat sportverenigingen hun trainingen staakten. Hierdoor konden ook de bondstrainingen van de Surinaamse Voetbal Bond geen voortgang hebben. Deze ongewenste, maar noodzakelijke situatie duurde tot de eerste helft van de maand augustus. De spelers kregen wel huiswerk, maar kennelijk konden niet allemaal de discipline opbrengen om in training te blijven, zonder een wedstrijd in het vooruitzicht. U raadt het al: na bijkans vijf maanden heeft Natio een enorme achterstand ten opzichte van de opponenten in de kwalificatiegroep. Alsof dat nog niet genoeg is, werden de trainingen die onlangs waren opgestart, per direct stopgezet, omdat twee spelers besmet zijn met Covid-19.

Onlangs heb ik in een column de SVB geadviseerd om, gezien het korte tijdsbestek, de spelersgroep intern te laten verblijven en ze zo klaar te stomen voor de kwalificatiewedstrijden. De positieve testen maken duidelijk dat mijn advies in de wind is geslagen. Spelers blijven gewoon thuis, komen met verschillende mensen in contact en lopen het risico op besmetting met het virus. Alsof dat nog niet genoeg is, zouden ook andere spelers besmet kunnen raken, omdat de positief geteste spelers a-symptomatisch waren. Laten we hopen dat het bij deze twee spelers blijft, want meerdere besmettingen zouden rampzalig zijn voor Natio.

Op woensdag 19 augustus 2020 vond de loting plaats voor de kwalificatiewedstrijden in de Concacaf-zone. Hierbij is Suriname in groep B terechtgekomen met Canada, Bermuda, Cayman Islands en Aruba. Voorwaar geen gemakkelijke groep, vooral als slechts de groepswinnaar in de race blijft voor een ticket naar Qatar. Over iets minder dan zeven weken moet Suriname op woensdag 7 oktober aantreden tegen Cayman Islands. Vervolgens drie dagen later op zaterdag 10 oktober tegen Aruba. 

Gezien Natio zo lang niet heeft getraind en of wedstrijden heeft gespeeld, zou dit gegeven tot grote onrust moeten leiden bij de lokale voetbalbonzen. De meeste landen hebben de draad namelijk al weer opgepakt en zullen ongetwijfeld in een betere vorm steken dan Natio. Ook acteren spelers uit enkele van deze landen in grote Europese competities, die al weer op volle toeren draaien. Onlangs hebben we gezien hoe de Canadees Alphonsio Davies van Bayern Munchen, Nelson Semedo van het ‘grote’ Barcelona kinderlijk eenvoudig van zich heeft afgeschud in de champions league. Echter is hun laconiek gedrag erg opvallend. Er wordt zelf gesteld dat Suriname zich zal plaatsen voor Qatar. Het komt mij voor dat men een slag om de arm houdt. Zal Natio alleen (of voor een groot deel) bestaan uit Surinamers die in buitenlandse competities uitkomen?

Ik ben benieuwd. Laat het voetbalminnend publiek niet te lang in de spanning. Presenteer de spelers vroegtijdig aan het publiek, zodat er een band kan ontstaan. Als Natio niet, of niet voldoende voorbereid is, zal dat ongetwijfeld een afgang a la Barcelona tot gevolg hebben.Mireille Hoepel ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com