COLUMN: Een goed begin

17/08/2020 14:00 – Von Zeggen
Giwani Zeggen  
Wij hebben nu precies een maand een nieuwe regering. Een cijfer kun je het kabinet Santokhi-Brunswijk niet geven. Daarvoor is de periode te kort en is er nog te weinig beleid gemaakt. Natuurlijk had een aantal zaken anders gekund. Bijvoorbeeld het rijden in gehuurde auto’s. Ik mag hopen dat alle bewindslieden een auto hadden voor ze minister werden. Waarom voldeden die niet? Als er dan toch auto’s gehuurd moeten worden, mag het wel iets bescheidener in tijden van crisis. Het geklungel met de naam het logo van het NII, nu CDS, verdient ook geen schoonheidsprijs. Echter, dit soort zaken zullen geen gewicht in de schaal leggen als wij aan het einde van de rit de balans opmaken.
Waar ik nu al wel heel tevreden mee ben, is de zelfkritiek in de nieuwe coalitie. Iets dat Suriname de afgelopen tien jaar niet kende. Neem nou Reshma Mangre. Door haar eigen fractiegenoten keihard op de vingers getikt. Alleen het feit al dat ze de rvc-post accepteerde, geeft al aan dat ze de boodschap van de kiezer niet heeft begrepen. Viren Ajodhia die bedankt voor een functie omdat hij zijn integriteit niet op het spel wil zetten. Wanneer hebben wij dat voor het laatste meegemaakt in Suriname? Edward Belfort en Bordo die openlijk protesteren tegen besluiten van de Abop-leiding. Of de NPS-structuren die voorzitter Rusland met een duidelijke boodschap naar de coalitietop sturen. Verfrissend!
Positief is het ook te noemen dat de kiezer niet meer rustig achterover leunt, maar nu al duidelijk laat blijken geen herhaling van een NDP-scenario te zullen accepteren. Dat is het signaal dat Pakittow heeft gegeven met zijn oproep op Facebook. En of het nou doorgaat of niet en of hij er nou alleen staat of met een kleine groepje, het signaal is duidelijk: het volk zal niet meer wachten tot het fout is gegaan. Dit keer zal er actie worden ondernomen op het moment dat het fout dreigt te gaan. Zodra de regering denkt besluiten te kunnen nemen die indruisen tegen de wil van het volk, tot uitdrukking gebracht in de verkiezingsuitslag, zijn er mensen die bereid zijn de straat op te gaan.
De kritische houding in de regeringspartijen en in de coalitiefracties, hoop ik ook terug te zien in de regering zelf en tussen de coalitieleiders onderling. Dat Chan, Bravo, Greg en Paul elkaar de maat durven nemen. En zich niet verschuilen achter enkele ontevreden partijleden of partijstructuren. Wat ik ook verwacht, is een president die als hoofdverantwoordelijke voor het beleid, bereid is alle leden van zijn regering tot de orde te roepen. Als het moet publiekelijk. Ook als het de vicepresident of ministers betreft van coalitiepartners. Al helemaal als het erop lijkt, dat er andere belangen dan die van het volk worden gediend. Dan moet de president durven op de rem te trappen, ongeacht de consequenties.
In dat opzicht, is er één zaak waar ik niet zo tevreden over ben. Na de verkiezingsuitslag had ik gehoopt dat al die ‘kleine’ oude en nieuwe partijen, die geen zetels hebben gewonnen, tot het besef zouden komen dat bundeling nodig is. Elke regering heeft een sterke oppositie nodig en het volk een alternatief. De NDP is dat absoluut niet en zal dat bij de volgende verkiezingen ook niet zijn. De partijen die op 25 mei buiten de boot zijn gevallen, zouden dat alternatief kunnen zijn, door samen te komen in een nieuwe partij. Als ik ze was, zou ik daar niet te lang mee wachten. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de president bij zijn inauguratie heeft gesteld geen tijd te hebben voor politieke spelletjes. Je weet immers nooit wanneer de volgende verkiezingen zijn!
giwani@hotmail.com
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname