COLUMN: Dringi dresi wakti siki

31/03/2021 14:00 – Serieus!?

Ivan Cairo  
Honderden mensen, misschien zelfs duizenden, zijn maandag in het openbaar uit hun dak gegaan. Op uitbundige wijze is Holi Phagwa bij Waka Pasi en Waterkant gevierd. De videobeelden en ’s liegen er niet om. Eigenlijk had elke koe van zondag kunnen bevroeden dat dit zou gebeuren. De Surinaamse samenleving snakt naar ontspanning na langer dan een jaar allerlei sociale beperkingen te zijn opgelegd vanwege de Covid-19-pandemie. Men is corona-moe en wil terug naar het normale leven.
Maandag werd duidelijk dat de autoriteiten en diensten, die belast zijn met de reguliere ordehandhaving en de speciale units die zijn belast met toezicht op naleving van de Covid-19-maatregelen er totaal niet op voorbereid waren. Het is namelijk onvoorstelbaar dat mensen in groepjes naar Wakapasi en Waterkant trokken en daar grote massa’s ontstonden waar de Covid-19-afstand helemaal zoek was en dit geen enkele ordehandhaver of politieagent was opgevallen. Ook rijst de vraag of politieagenten pas optreden als ze daartoe specifieke instructies krijgen van superieuren of hoger hand.
Is hun eigen waarnemings- en beoordelingsvermogen uitgeschakeld? Wordt alleen op commando opgetreden en worden geen eigen initiatieven genomen bij constatering van overtredingen? Dat de respons op de grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid maandagmiddag meer dan luiaardachtig traag was, is evident. In deze treft minister Ramadhin van Volksgezondheid wat mij betreft geen enkele blaam, zoals door sommigen wordt gesuggereerd. Zijn oproep om in huiselijke en familieverband het phagwafeest te vieren was niet voor tweeërlei interpretaties vatbaar.
Hij heeft aan de vooravond van het feest duidelijk aangegeven dat we nog lang niet uit de gevarenzone zijn en de kans op een derde besmettingsgolf reëel is. De politie had zich samen met andere ondersteunende ordehandhavers beter moeten voorbereiden. Daarbij had de ervaring van wat zich in december rond de kerstdagen en oudjaar heeft voorgedaan, moeten worden meegenomen. Een deel van de samenleving schijnt nog niet of onvoldoende te beseffen dat door onverantwoordelijk gedrag en koppigheid het ook langer zal duren voordat de pandemie enigszins onder controle is.
Het vervelende van afgelopen maandag is dat bij een eventuele derde besmettingsgolf weer van die strengere maatregelen, zoals total lockdown, afgekondigd zouden kunnen worden waarvan burgers, die zich keurig aan de oproep van de regering en de maatregelen hebben gehouden, de dupe zullen worden. Hopelijk worden lessen getrokken uit het phagwa-debacle en zijn de autoriteiten voorbereid op de feest- en gedenkdagen die nog moeten komen zoals Dag van de Arbeid, Keti-Koti en de immigratiedagen. Het adagium ‘dringi dresi, wakti siki’ is in deze niet misplaatst.
ivancairo@yahoo.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname