COLUMN: Augiasstal

15/08/2020 14:00 – Ganga
 
Na bijkans een maand regering-Santokhi/Brunswijk weten wij het nu wel toch? Het is een augiasstal die is aangetroffen en die ze moeten opruimen. Hoe hoog de mest is in die stal, dat zal vooralsnog niet tot op de centimeter uitgerekend zijn, maar dat er een hoop stront aan de knikker is, is ons genoegzaam voorgehouden door president, vicepresident, alle ministers, DNA-leden, coalitie- en partijgenoten, voormalige coalitieliefhebbers die plots het licht hebben gezien en herboren zijn als huidige coalitieliefhebbers. (Voor de teergevoeligen onder u: stront is mest, rustig nu maar).
Ik geef het ze te doen, die coalitiegenoten. Elke dag weer een onthulling over wanbeleid van hun voorgangers. Maar we krijgen dan ook meteen deze directe een indirecte boodschap mee: nu behoort wanbeleid en incompetentie allemaal tot de verleden tijd – slagvaardig zal deze regering zijn, veel slagvaardiger dan we ooit hebben meegemaakt. Professioneel, transparant, eenheid in beleid, eenheid in leiderschap, eenheid in uitvoering, eenheid hier, eenheid daar. Er wordt hier doorgelicht, daar bestudeerd, allerwege opgeroepen en te midden van die opruim- en dadendrift begin ik mijn jaren te voelen.
Bij elk verhaal over wat men heeft aangetroffen en hoe men dit uiteraard veel beter en slagvaardiger zal doen, denk ik intussen, na een maandje regering Santokhi: dat heb ik al eerder gehoord. Weet u nog zo eind 2010 toen de eerste regering Bouterse een inventarisatie had gemaakt van wat ze had aangetroffen? En weet u wat ze aan hadden getroffen? Een augiasstal! Jawel! Ik zweer u! Daar leek het echt op als je naar ze luisterde. Een incompetente bende had het land tien jaar lang geregeerd! Stelletje amateurs, vol vriendjespolitieke benoemingen en driedubbele functies en commissies! Meisje, ik zeg je, commissies dat de regering-Venetiaan had! Meer dan vierhonderd waren er! Volgens mij was er zelfs een commissie die de commissies in kaart moest brengen.
Slagvaardig zouden ze zijn, en moderniseren hè? Tablets voor iedereen en o ja, GPS in de bussen en dergelijke. Modern! Efficiënt! Weet je wel hoeveel we zouden besparen met dat soort Fab-dingen! Vervolgens werden we uiteraard al gauw weer overspoeld door commissies die het werk van ministeries deden of moesten doen en piefpafpoef, daar zijn we weer tien jaar later, minus wat miljarden US dollars, plus een paar duizend nieuwe ambtenaren en gepensioneerde politieke ambtsdragers.
Helaas lijken we niet veel opgeschoten te zijn met die eenheid in beleid en leiderschap enzo – nu al naderen de wittebroodsweken van de regering Santokhi-Brunswijk hun einde. In tijden van crisis kun je niet al te lang amateuristisch klungelen en hopen dat het je zal worden gegund om nog even te wennen aan de macht. Het was toch diep teleurstellend te zien dat men niet het inzicht heeft om te beseffen dat geen enkel argument goed genoeg is om de pers weg te houden van een evenement als de beëdiging van dc’s, zeker niet als er een controversiële keuze is gemaakt. (DC Nerkust? Houd toch op!)
Of dat geen enkel argument en geen enkele hoeveelheid diploma’s of whatsoever aan ervaring de benoeming van Reshma Mangre als rvc van Surinam Airways kon rechtvaardigen. Het is mooi dat ze de functie terug heeft gegeven. Nog mooier zou het zijn geweest als er nimmer sprake zou zijn geweest van die benoeming. Dubbele en driedubbele functies ingevuld door één persoon zijn een teken van capaciteitsgebrek van de regerende partijen. Zo simpel is het.
En laat duidelijk zijn dat kosteloos niet hetzelfde is als belangeloos. Invloed, macht: dat zijn immateriële voordelen die meekomen met zo een positie (en IPB vliegen). Overigens is in mijn optiek mevrouw Mangre fout, maar nog fouter zijn de machthebbenden die haar het aanbod deden. In elk geval scoorde men een piepklein puntje door het terugdraaien van deze twee besluiten – maar denk toch eerst na, beste heren: wat zijn jullie principes waartegen jullie besluiten afwegen? Hoe vind de besluitvorming plaats? Ik zou zeggen: trek je terug met het team en ga daarover praten. (Nu lees ik net dat Andy Rusland de rvc van de EBS zal voorzitten. Dat is dezelfde Andy Rusland die minister van Financiën was onder de de facto leiding van meneer Hoefdraad, toen governor van de Centrale Bank? (Houd toch op. Houd Toch Op. Daar ging dat puntje weer).
gangadwt@gmail.com
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname