COLUMN: Algemeen belang

12/12/2020 14:00 – Ganga

 
Zoveel ondingen houden dit land achter- ik word er soms moedeloos van. Het kiesstelsel, zelfamnestie, hersenloze napraters en complotdenkers, familieperikelen, al die vrome geesten die nimmer last hebben van die knagende stem van het geweten.
We hebben een overvloed aan zelfbenoemde briljante geesten die nooit twijfelen of wat zij doen ook echt kan, ook echt klopt. Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben, zei een Franse filosoof ooit in het Latijn, want dan klinkt het gewichtiger. Teveel Surinaamse politici hebben hun eigen versie: ‘Ik doe het, dus het mag’. Ook bekend als: ‘Ik mag, want ik heb de verkiezing gewonnen’. Ook bekend als: ‘Ik mag want mijn vader/man/moeder/kind/achterneef heeft de verkiezing gewonnen’. Met klaarblijkelijk als achterliggende gedachte: het volk heeft mij de macht gegeven om de waarheid naar mijn hand te zetten, het volk heeft mij boven wet en recht geplaatst.
De wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers lijkt dit bijna te bevestigen, maar het is maar net wat je wil lezen daarin, of in artikel 140 van de Grondwet. Geen jurist zijnde, zie ik de kern ervan in de eerste zin van artikel 140, en in mijn hoofd lees ik het altijd met een klemtoon op ‘ook’: ‘Politieke ambtsdragers staan wegens misdrijven, in die betrekking gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor het Hof van Justitie.’ Maar dat ben ik, de non-jurist. Vanuit die niet-bestaande juridische kennis begrijp ik dus al die toestanden niet echt. Nu moet ik bekennen: ik kan die Adhin-soap allang niet meer volgen, en veel moeite heb ik ook niet gedaan. Maar leek mij dat veel draait om de vraag of het algemeen belang in politiek bestuurlijk opzicht gediend is bij de vervolging van die ambtsdrager, zoals staat in de ‘Wet in Staat van etcetera.’
Nou, ik zal daar geen uitspraak over doen- maar mag ik wel opwerpen dat het algemeen belang ernstig gebaat zal zijn als er voorbeelden worden gesteld, en dat het van uitermate groot algemeen belang is dat wij als burgers worden gerustgesteld dat we niet met twee maten meten in ons rechtssysteem. Dat je positie, of je gewezen positie, je relaties, je geld je niet vrijwaren van de regels die voor iedereen gelden. (in dit kader is het daarom des te schrijnender, zoals collega Rozenblad al eerder heeft aangehaald op deze plek, dat de twee andere verdachten nog zijn opgesloten). Dat kan door de zaak grondig te onderzoeken, zodat de feiten op tafel komen, en dat er dan wordt geoordeeld. Neks geen buiten proces afhandelen, en als er niets vernield is, wat valt er dan te betalen? De redeneringen en verklaringen zijn zo kronkelig dat je soms denkt dat je dronken bent als je ze probeert te volgen. Of misschien moet je juist wel dronken zijn om ze te kunnen volgen- van je tralalala.
Het algemeen belang is er ook ernstig bij gebaat om die wet meteen de deur uit te gooien, want het is duidelijk dat het een onding is. En dat gegeven de politieke onvolwassenheid aan beide zijden van de zaal we altijd al van tevoren de uitslag van de stemming zullen weten- denk maar aan vriend Hoefdraad. Met overslaande stem sprak Rabin Parmessar van de NDP vervolgens over een hitlijst, en ik wilde best doorluisteren, maar zijn aan hysterie grenzende uitspraken deed hij tegenover journalisten in de week waarin we 8 december 1982 gedenken en ik hoop dat u kan begrijpen waarom ik zo een vieze smaak in de mond kreeg. Die vieze smaak was er ook na de uitspraken van Bouterse over dingen die je alleen met wapens kan weghalen. Met al die balken en splinters die toen, en ook nu rondvliegen zou je denken dat er meer dan voldoende bouwmaterialen waren om de woningnood voorgoed op te lossen tijden de diverse regeringen Bouterse.
gangadwt@gmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname