COLUMN: Adios

18/12/2020 14:00 – PS

Philomena Bijlhout  
Het einde van het jaar nadert. Het is vanaf maart en nog steeds, een heel bijzonder jaar. Mij heeft het mooie inzichten gebracht in persoonlijke relaties. Maar ook gedeelde herinneringen met de hele wereld om nooit meer te vergeten als het om Covid-19 gaat. Iedereen kent op z’n minst één persoon die overleden is en tienvoudig zoveel meer die besmet zijn geraakt. Toch zijn er nog genoeg mensen die nog steeds de eigen verantwoordelijkheid niet nemen om deze ellende voorgoed te stoppen.
De recent genomen maatregelen in Nederland staan te boek als ‘een zware lockdown’. Kappers, horeca, kledingzaken en bedrijven zullen wekenlang gesloten zijn. Maar zo dramatisch is het niet voor de consument, omdat de supermarkten openblijven en van alles verkopen. Van ingevroren eten tot vers klaargemaakte sushi.
De maatregelen in Suriname waren pas pittig. Verplicht thuisblijven. Eén dag in de week naar de supermarkt en abnormaal verhoogde prijzen en schaarste aantreffen in de schappen. Niet kunnen pinnen. Al maanden een avondklok. Politie en BOG die bij het vermoeden van besmetting met het busje voorrijden
Toch lijkt alle moeite nu voor niks. De besmetting neemt weer snel toe. Maar hoe terecht is het om de beschuldigende vinger te wijzen naar ‘de mensen uit Nederland’. Als het goed is, zijn zij getest vóór vertrek. Pas sinds deze week moeten Surinamers die naar Nederland komen hetzelfde doen.
Er zijn genoeg voorbeelden van Surinamers die daar wonen en na terugkeer in eigen land de regels aan hun laars lappen. Maar ook passagiers uit andere landen die meegenomen spullen, via de omheining van hun quarantainehotel, even snel afgeven. Zonder te ontsmetten. Op uitvaarten is het heel normaal dat passagiers, net uit het buitenland aangekomen, aanwezig zijn.
De algehele aandacht verslapt. Controle bij de Bosjebrug (na het ingaan van de avondklok) is er sinds een maand niet meer heb ik vernomen. Geen wonder dat de besmetting weer toeslaat. “Behalve onder de passagiers in de thuisquarantaine. Daar is geen enkele besmetting geconstateerd”, zegt minister Ramadhin van Volksgezondheid. Zij worden gecontroleerd door de beveiligingsbedrijven. Waarschijnlijk zit men er strakker bovenop ondanks hun manier van controleren verschilt. Net als de betalingsvoorwaarden van deze bedrijven. Daar moet de klant alert zijn.
Wat is dus wijsheid om deze (wereldwijde) opleving van het virus te stoppen. De eigen verantwoordelijkheid! Maar zolang first lady Mellisa haar recent gehouden feestje voor ouderen in Paramaribo belangrijker vindt (tegen de regels in) dan eenieders veiligheid, kun je verwachten dat opgelegde regels niet meer worden nageleefd. Tegelijkertijd is het ook vreemd dat de eindverantwoordelijken van deze ouderen, akkoord zijn gegaan en hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.
Hoe dit uiteindelijk allemaal afloopt zult u van mij niet horen. Dit is mijn laatste bijdrage als columnist. Wekelijks schrijven over politieke bedriegerij, onrecht, nepotisme, verrijking van kleine groepen, discriminatie en vriendjespolitiek voelt niet meer als een uitdaging. Kritisch zijn (dat is de taak van de columnist) en hardop zeggen wat lezers zelf het liefste niet hardop durven zeggen, inspireert niet meer.
Mijn besluit heb ik genomen sinds ik langer dan de bedoeling was in Nederland ben. Het is verrassend en onverwacht om te mogen genieten van al het goeds dat mijn gezin mij heeft gebracht. De positieve ontwikkelingen te mogen zien en ervaren bij mijn beide zonen. Na drie jaar is het tijd voor nieuwe uitdagingen. Ik dank de lezers voor hun reacties. Iwan Brave die mij ooit vroeg columnist te worden en ga nu verder. Maak er een mooi 2021 van. Volg je passie en hart. Wees trouw aan principes, dan weet je wie je bent en de mensen om je heen weten dat des te meer. Het ga u goed. Adios.
bijlhoutdwt@hotmail.com
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname