De Colombiaanse marine heeft woensdag voor het eerst een onbemande narco-onderzeeër onderschept, uitgerust met een Starlink-satellietantenne. Het vaartuig werd aangetroffen voor de Caribische kust, zo maakte admiraal Juan Ricardo Rozo bekend tijdens een persconferentie. Hoewel er geen drugs aan boord waren, vermoeden de autoriteiten dat het om een test ging van een geautomatiseerd transportmiddel voor cocaïnesmokkel.
Volgens bronnen binnen de marine en westerse veiligheidsdiensten in de regio, was het vermoedelijk een proefmissie van een drugskartel. De ontdekking markeert de eerste keer dat een drone-onderzeeër voor drugstransport in Zuid-Amerikaanse wateren wordt aangetroffen.
Decennialang gebruiken Colombiaanse drugskartels bemande semi-onderzeeërs, gebouwd in geïmproviseerde scheepswerven diep in de jungle, om cocaïne naar Centraal-Amerika of Mexico te smokkelen. De laatste jaren steken deze vaartuigen ook de Atlantische en Stille Oceaan over.
Het onderschepte vaartuig zou volgens de marine toebehoren aan de Clan del Golfo, Colombia’s grootste drugskartel. De grijze, onbemande onderzeeër had een capaciteit van 1,5 ton cocaïne en was uitgerust met een opvallende satellietantenne op de boeg, blijkt uit videobeelden die door de marine zijn vrijgegeven.
Het is niet de eerste keer dat een Starlink-antenne in verband wordt gebracht met internationale drugshandel. In november 2023 nam de Indiase politie een met methamfetamine beladen schip in beslag dat op afstand werd bestuurd met behulp van Starlink-technologie, nabij de Andaman- en Nicobaren-eilanden. Ook dat was een primeur.
De vondst van deze nieuwe generatie narco-onderzeeërs komt op een moment dat cocaïneproductie, -inbeslagnames en -consumptie wereldwijd piekniveaus hebben bereikt, meldde het VN-drugs-agentschap vorige maand. In Colombia zelf is de productie naar recordhoogtes gestegen, aangedreven door een stijgende wereldwijde vraag.
Volgens admiraal Rozo toont de inzet van autonome onderzeeërs aan, dat drugskartels overstappen op geavanceerdere, onbemande systemen die moeilijker op te sporen zijn. “Ze zijn moeilijk te detecteren met radar en stellen criminele netwerken in staat om deels autonoom te opereren”, zei hij.
Onderzoekster Juana Cabezas van het Colombiaanse Instituut voor Ontwikkeling en Vredesstudies, bevestigt dat Mexicaanse kartels al sinds 2017 technologie-experts en ingenieurs inzetten om onbemande onderzeeërs te ontwikkelen. “Dronevaartuigen maken het lastiger voor autoriteiten om de verantwoordelijke drugslords te identificeren”, aldus Cabezas.
Henry Shuldiner van de Amerikaanse denktank InSight Crime, benadrukt dit: “Door bemanning te verwijderen, vervalt het risico dat opgepakte opvarenden gaan meewerken met justitie.” Daarnaast wijst hij op het logistieke probleem om bemanningen te rekruteren voor deze vaak primitieve, gevaarlijke vaartuigen, die hij beschrijft als “drijvende doodskisten”.
Volgens een recent rapport werden in 2024 een recordaantal van dergelijke low-profile vaartuigen onderschept in de Atlantische en Stille Oceaan. In november vorig jaar werd nog vijf ton Colombiaanse cocaïne onderschept op een semi-onderzeeër die op weg was naar Australië.
Colombiaanse wetgeving bestraft het gebruik, de bouw, verkoop, bezit en vervoer van (semi-)onderzeeërs met celstraffen tot 14 jaar.
(Bron: AFP / France 24)
The post Colombia onderschept eerste onbemande narco-onderzeeër, uitgerust met Starlink-antenne ..
- Informatie OM over spraakmakende zaak Sunparklaan..
- Koers wordt bepaald door goed monetair beleid en niet door …..
- OM: Contactverbod verdachten beroving Sunparklaan..
- Petronas en Staatsolie ondertekenen contract voor Blok 66 i…..
- Verkiezingsuitslag zonder bindendverklaring OKB niet rechts…..
- Nieuwe Haven ‘Dordt’ aan Surinamerivier: ‘Natuurlijk diep, …..
- Staatsolie en PETRONAS sluiten productiedelingscontract voo…..
- Politiebrigadier tevens JIT-lid vermoedelijk betrokken bij …..
- OM moet onderzoek doen naar onverantwoord handelen regering…..
- SAB NV introduceert PalmX handsanitizer..
- Staatsolie en Petronas tekenen productiedelingscontract blo…..
- Autodieven actief in Suriname: drie Toyota Vitz gestolen in…..
- Staatsolie en Petronas ondertekenen productie-delingscontra…..
- Oude aardappels in nieuwe uienzakken..
- Ripdeal in plaats van goudroof: politie houdt verdachten aa…..
- R. Kelly met spoed opgenomen in ziekenhuis na overdosis..
- Energiedeskundige roept op tot hervorming petroleumfiscale …..
- Vermoedelijk betrokkenheid politiefunctionaris van JIT bij …..
- Toerismebranding..
- Toekomst landbouw ligt bij jongeren en vrouwen..
- Leerlinge (13) steekt medescholiere..