Collectief drama, collectieve schuld

24/01/2021 00:00 – Valerie Fris

 
PARAMARIBO – Wanneer er iets gebeurt in de samenleving zijn we geneigd te generaliseren en de beschuldigende vinger te wijzen richting een toevallige ‘dader’. Veel minder zijn we geneigd de waarschuwingssignalen op te vangen en nog voor zaken exploderen in te grijpen. Zeker bij mentale problemen komt hulp soms te laat. Dat geldt ook voor Donovan Manhoef die het leven van zijn dochter nam.
“Zondag heeft Cherylee mij via video call gebeld omdat ze mij wilde zien en om mij te groeten want ze zou naar haar vader gaan. Toen heeft ze mij gevraagd als ze donderdag, als ze terugwas, bij me mag komen dan zouden we koekjes bakken en mama zou bamie maken voor ons.”
Uculencia Scheek, vriendinnetje van Cherylee Manhoef, vertelt al huilend en bevend dat Cherylee haar beste vriendin is geweest en net als een zus was. “Als de school straks begint, ga ik haar niet meer zien en ik mis haar nu al zoveel”, zegt ze bijna onverstaanbaar door het vele snikken.
Uculencia zegt dat Cherylee heel veel van haar konijnen, de kippen van haar opa, zwemmen en bakken, maar het meest van dansen hield. “Ze was heel lief, grappig en ze hield van lachen. Ze is nu een engel geworden.”
De afgelopen week werd Suriname opgeschrikt door het nieuws dat de ontzielde lichamen van de al dagen vermiste Donovan en Cherylee Manhoef waren gevonden te Wi Sa Wini nabij Powaka. Volgens het bericht van het Korps Politie Suriname deed de familie van Cherylee vorige week aangifte van vermissing van het meisje bij de Militaire Politie (MP) nadat de vader, die militair was, het meisje niet volgens afspraak op 11 januari terug had gebracht bij haar moeder.
Na verkregen informatie begaf de MP, ondersteund door leden van de afdeling Kapitale Delicten, zich op 18 januari naar het district Para. Daar werd te Wi Sa Wini het ontzielde lichaam van Donovan in zijn voertuig aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat hij een verdelgingsmiddel heeft ingenomen. De MP kamde het gebied verder af en trof niet ver van de auto ook het ontzielde lichaam van Cherylee aan. Het lichaampje was aangevreten door aasgieren.

Kerkelijke jeugd
Een jeugdvriend van Donovan, die niet bij naam wil worden genoemd, zegt het vreselijk te vinden wat zich heeft afgespeeld. Samen met zijn tweelingbroer waren zij trouwe bezoekers van de jeugdclub van de Betlehemkerk. “Wij waren bezig met het woord van God en gingen vaak naar verschillende kampen onder leiding van dominee Stewart. Dit onderricht heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en daarom doet het heel veel pijn wat zich heeft afgespeeld omdat je ervan uitgaat dat met de richtlijnen die wij toen gehad hebben het wel goed zou komen met eenieder.”
Donovan wordt door zijn jeugdvriend omschreven als een hartelijke jongen, vriendelijk en goedlachs. “Hij was iemand die altijd veel grappen maakte en we hebben heel leuke gesprekken gehad en daarom is het een shock voor eenieder van ons die in de club zat.” De vroegere clubleden hoorden over het bericht van de vermissing van hem en zijn dochtertje maar hadden verwacht dat het wel goed zou komen. “Achteraf begrepen wij dat hij het moeilijk had nadat hij niet meer met de moeder van zijn dochtertje was maar dat neemt niet weg dat je nooit tot zo een daad overgaat.”
De jeugdvriend vindt het extra jammer omdat Surinaamse mannen vaak al neergezet worden als slechte vaders, uitlopers en beulen die hun vrouwen fysiek en geestelijk mishandelen. “Vandaar dat het heel veel pijn doet als man, want niet alle mannen zijn zo.” Hij heeft Donavan gekend als een vriend die niet snel zijn emoties liet zien en daarnaast toch vrij agressief uit de bocht kon komen. “Hij sprak vrijwel nooit over wat hem irriteerde.”
De jeugdvriend adviseert de mannen in de samenleving om hulp te zoeken als het moeilijk gaat in hun relatie. “Praat met iemand erover maar laten de kinderen niet de dupe worden van relatieproblemen. Wij moeten het niet overlaten aan een instantie of de overheid om te zorgen voor verbetering maar iedereen moet er wat aan doen. Het begint bij het opvoeden, leer je kinderen om iedereen met respect te behandelen, leer je zonen om vrouwen te koesteren. Ook op school moeten zulke lessen geïntegreerd worden. Dit is een hard, pijnlijk en zwaar leermoment maar laten wij er werkelijk wat aan doen.”

Te laat
Ook dominee Michael Stewart heeft Donovan gekend, niet alleen als jeugdige toen hij bij hem in de jeugdclub zat, maar hij is ook de voorganger in het Nationaal Leger. De predikant is zichtbaar aangeslagen door dit nieuws. Hij vertelt dat Donovan bij hem zijn belijdenis heeft afgelegd. “Ik heb hem … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname