CLO dreigt met straatprotest

18/11/2020 07:58 – Gilliamo Orban

Imro Edam (r) dinsdag met enkele CLO-leden. :  
PARAMARIBO – Als de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) uiterlijk woensdag niet wordt ontvangen door de regering om te praten over onder meer salarisverhoging, zullen de leden vanaf donderdag straatacties voeren. Ze uitten dinsdag tijdens een druk bezochte bijzondere assemblee van de ledenraad hun misnoegen over de stijgende winkelprijzen en zeiden dat ze hierdoor niet meer uitkomen met hun loon. “De CLO onder leiding van Ronald Hooghart moet op woensdag uitgenodigd worden en mocht dat niet gebeuren, zijn alle consequenties voor de regering”, zei vakbondsleider Imro Edam onder bijval van de aanwezigen.
Edam wil niet horen dat de CLO de leden onder druk zet om actie te voeren. Hij bracht in herinnering dat de vakbond 16 oktober heeft vergaderd en er daarna een brief is gericht aan de regering. De vakbond had toen al een loonsverhoging van 75 procent geëist en dat de achterstallige twk moet worden uitbetaald. “We zien dat de regering doet wat ze wil. Dus, met andere woorden: de werknemers worden gedesavoueerd. We zeggen geen ‘nee’ tegen de SRD 300, maar niet dat hadden we gevraagd.”
Hij legde uit dat terwijl ziekenhuispersoneel bezig is met patiënten, sommigen worden bedreigd door de huisbaas, omdat ze de huur niet kunnen betalen. Ook hebben werknemers problemen om hun auto af te lossen. Edam verwacht dat Hooghart spoedig wordt gebeld om te komen praten met de regering. “Als dat niet gebeurt, gaan we op straat en voeren acties tot en met 25 november”, zei hij. De leden hebben na de vergadering kort gedemonstreerd op de Verlengde Gemenelandsweg om te wijzen hoe dat er donderdag kan uitzien.
Ambtenaar Sieglien Williams stelt dat haar loon niet genoeg is om haar kinderen te verzorgen, en dat ze daarom graag 75 procent loonsverhoging wil. “De duizend en zoveel SRD die ik krijg, is niets. Dit komt doordat de regering alle toelages heeft geschrapt”, zegt Williams. Ze heeft het vertrouwen in de regering verloren. Volgens Hooghart zijn de toelagen op het kabinet van de president en de toelagen bij de communicatiediensten weggevallen. Ook de twk waarvoor de bond had gepleit om het op te nemen in het salaris is geschrapt, wat volgens hem neerkomt op 25 procent van het loon.
Ook Hooghart benadrukte dat de regering niet moet sollen met de belangen van de ambte- naren. Hij had met de regering afgesproken dat de ambtenaren en aan hen gelijkgestelde werknemers de twk zouden blijven krijgen. “Toch is dat weggehaald en dat is kwaadaardigheid.” De vakbondsleider wees erop dat de prijzen in de winkels sterk zijn verhoogd. Daarom moeten ook het voeding- en kledinggeld met 300 procent verhoogd worden. “Met het voedingsgeld kan je bijna geen kleine portie bami kopen.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname