CLO-bestuur en regering bespreken twk en 25 procent loonsverhoging landsdienaren

De regering heeft meer ruimte gevraagd aan de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), tot en met 27 november, om te bekijken in hoeverre zij de twk en 25 procent loonaanpassing aan landsdienaren kan uitbetalen. Dit zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart. Het bestuur is woensdag door de regering ontvangen.
De regering werd vertegenwoordigd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn collega Armand Achaibersing van Financiën en Planning. “Het enige wat door de regering wordt aangegeven is dat ding ‘no ab moni’, maar we zijn in afwachting om te kijken wat ze gaan doen ‘want a san’ kon weer un ede k’ba’.”
Volgens de vakbondsman wordt niet afgezien van het aangekondigde protest, maar wordt aan de regering de ruimte gegeven. “We kijken wat het wordt. Ze hebben gevraagd om vrijdag weer te praten dan zullen we zien,” vertelt Hooghart.
Het CLO-bestuur heeft deze week tijdens een vergadering straatacties aangekondigd vanwege het uitblijven van de uitbetaling van de twk en de 25 procent loonaanpassing. Landsdienaren hebben ook hun bezorgdheid geuit over de huidige leefsituatie.
“Wij hebben aan de regering duidelijk gemaakt, dat wat zij heeft gedaan niet goed is. Terwijl we on speaking terms zijn gaat president Chan Santokhi in het binnenland op Drietabbetje heel iets anders verkondigen. De regering heeft aangegeven dat ambtenaren SRD 300 zullen ontvangen als bonus. Dit is niet de afspraak en de regering moet niet doen wat zij wil,” zegt Hooghart.
De CLO-voorzitter vindt dat de regering geen gesprekken meer moet voeren met het Collectief van lidbonden onder leiding van Michael Miskin. Dit verzoek is opnieuw gedaan aan de regering. Het Collectief zou volgens hem geen wettelijke erkenning hebben en is bovendien geen CLO. “Mi no sab’ suma e ley, maar wan sma e ley. CLO is het wettelijke bestuur en kent geen Collectief. Ze zijn geroyeerd en mogen geen zaken doen namens CLO,” aldus Hooghart.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald