Lilawati Punwasi-Raghoebier, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), ontkent dat er de afgelopen dagen sprake was van chaos en misstanden bij het CHS en de hoofdstembureaus. Ze benadrukt dat de berichtgeving hierover overtrokken is en dat de situatie niet als wanordelijk moet worden gezien.
Volgens Punwasi-Raghoebier, heeft een nieuwe kiesregeling ervoor gezorgd dat het CHS en de hoofdstembureaus verplicht zijn niet alleen de kandidatenlijsten, maar ook de bijlagen ter inzage te leggen. Dit heeft geleid tot logistieke uitdagingen, aangezien de hoeveelheid documenten aanzienlijk groter was dan voorheen.
“Het kopiëren, ordenen en neerleggen van alle stukken kostte tijd, en dit moest direct na 15.00 uur gebeuren. Door de grote hoeveelheid was het niet mogelijk om alles meteen in kopievorm beschikbaar te stellen. Hierdoor zijn termen als ‘chaos’ en ‘misstanden’ gebruikt, wat onterecht is,” aldus Punwasi-Raghoebier.
Ze erkent dat de hoofdstembureaus te maken hadden met praktische problemen zoals een tekort aan kopieerfaciliteiten, papier en inkt, en oververhitte machines. “Volgens de wet moest alles onmiddellijk beschikbaar zijn, maar de medewerkers hebben hun uiterste best gedaan,” zei ze. “Het is jammer dat de nadruk ligt op vermeende misstanden, in plaats van op de uitdagingen waarmee de hoofdstembureaus te maken hadden.”
Punwasi-Raghoebier legde verder uit dat vanwege de omvang van het werk sommige hoofdstembureaus ervoor kozen om alvast de kandidatenlijsten ter inzage te leggen, terwijl de rest werd voorbereid. “Hiermee was geen enkele bijbedoeling,” benadrukte ze. De volledige documenten werden volgens haar binnen de door de wet gestelde termijn beschikbaar gesteld, en sommige hoofdstembureaus hebben tot in de vroege ochtenduren doorgewerkt om dit te realiseren.
“Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Op één dag zijn 13.000 stukken ingediend. Het is onrealistisch om te verwachten dat al deze documenten direct gekopieerd en ter inzage gelegd konden worden,” verklaarde Punwasi. Ze suggereerde dat de wetgever mogelijk onvoldoende rekening heeft gehouden met de praktische haalbaarheid van de termijnen in de wet, maar benadrukte dat dit een nieuwe regeling betreft die tijd nodig heeft om volledig in te werken.
Over de samenwerking met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gaf de CHS-voorzitter aan dat de verstandhouding goed is. “Er zijn geen spanningen tussen het OKB en het CHS. We respecteren elkaars taken en oordelen niet over het werk van anderen. Ik heb er vertrouwen in dat alles goed zal verlopen,” besloot ze.
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Journalisten bundelen in ad-hoc collectief voor verslaggevi…..
- Uittreksel en nationaliteitsverklaring binnenkort gedigital…..
- Immigratiemaatregelen Suriname onder vuur na kritiek van au…..
- Brunswijk bekritiseert OKB en wijst op politieke partijdigh…..
- ‘Yogh’ Fontein Vaillantsplein ‘duurzaam hersteld’..
- Tonnen buitgemaakt bij woninginbraak..
- Succesvolle afronding Jeugd- en Zedentraining voor politiea…..
- RBTP houdt verdachte aan ter zake verduistering en oplichti…..
- Jehovah’s Getuigen houden speciale lezing en herdenking van…..
- MAS redt Guyanese vissers na twaalf uur op zee tijdens geva…..
- Dorpsbestuur Matta waardeert historische bijdrage gewezen d…..
- OPZ onderzoekt aangifte seksueel molest tegen politie-inspe…..
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Ketura Margaret: ‘Ik verwacht dat we het lange seizoen goed…..
- Kip zonder kip? 1 april-grap van Sranan Fowru slaat aan..
- Leerkrachten VOS zoeken oplossing bij vicepresident..
- B E K E N D M A K I N G:..
- Milton Kensmil stelt functie als Hoofd PR van de politie te…..
- Biza-minister Landvreugd: TWK-wijziging Kiesregeling mogeli…..
- PVC en VLS doen niet mee aan DR- en RR-verkiezingen in Maro…..