Het Constitutioneel Hof (CHof) van Suriname, viert komende week zijn vijfjarig bestaan. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor een van de jongste, maar meest cruciale instellingen van het land, die verantwoordelijk is voor de bescherming van de grondwet en de rechtsstaat. Gloria Stirling, voorzitster van het CHof, reflecteert op de reis die het CHof heeft afgelegd sinds zijn installatie op 7 mei 2020.
In 2019 werd Stirling gevraagd om lid te worden van het nog op te richten Constitutioneel Hof. Ondanks haar twijfels en de aanzienlijke uitdagingen die voor haar lagen, besloot ze haar plaats in de geschiedenis te claimen. “Mijn motivatie was puur juridisch en gericht op het handhaven van de rechtsstaat”, zegt Stirling. Na bijna drie decennia bij het Openbaar Ministerie, voelde zij de roeping om bij te dragen aan het staatsrecht, internationaal recht en privaatrecht. Het CHof werd officieel geïnstalleerd op 7 mei 2020, na 45 jaar van wachten, en sindsdien is het een onmiskenbare kracht in het waarborgen van constitutionele bescherming voor de Surinaamse samenleving. Suriname is daarmee een van de weinige landen in de regio met een gespecialiseerde instantie voor de constitutionele toetsing van wetten.
De afgelopen vijf jaar heeft het CHof gewerkt binnen vier belangrijke kaders: (1) de democratische rechtsorde, (2) het politieke en publieke debat, (3) de juridische infrastructuur en (4) de internationale vergelijkingen. Stirling benadrukt, dat de institutionele ontwikkeling van het CHof, plaatsvond binnen de context van een samenleving die nog steeds leert omgaan met het concept van constitutionele toetsing.
“Als een relatief jonge instelling, hebben wij ons voortdurend gepositioneerd binnen het bredere democratische systeem van checks and balances”, zegt Stirling. “Ons werk is zorgvuldig gemotiveerd en blijft onderhevig aan maatschappelijk debat. Kritieken op politieke beïnvloeding weerleggen we door wetenschappelijk onderbouwde uitspraken.”
Daarnaast heeft het CHof zich intensief beziggehouden met de juridische kaders die Suriname bindt, zoals het Amerikaans Verdrag van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten.
De jurisprudentie van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens speelt hierbij een sleutelrol in de interpretatie van deze verdragen.
Een ander belangrijk aspect van de afgelopen vijf jaar, is de samenwerking met internationale collega’s. Het CHof heeft zijn ervaringen uitgebreid door inzichten uit andere constitutionele hoven wereldwijd te gebruiken, wat onder meer zichtbaar is in de toepassing van de jurisprudentie van het Amerikaanse Supreme Court in de herziening van de Kiesregeling. Stirling, die haar termijn als voorzitter van het CHof in mei 2025 zal beëindigen, kijkt terug op een periode van enorme uitdagingen, maar ook van grote vooruitgang. “Met geduld, doorzetting en juridische expertise hebben wij, als team, respect en gezag afgedwongen voor het Constitutioneel Hof, zowel nationaal als internationaal.” Als een van de pijlers van de rechtsstaat, hoopt het CHof in de komende vijf jaar voort te bouwen op het fundament dat het de afgelopen jaren heeft gelegd. Het CHof wordt erkend als een belangrijke speler in de wereldwijde rechtsstatelijke gemeenschap, met de aankomende toetreding tot de World Conference on Constitutional Justice (WCCJ) in Madrid als bewijs van zijn groei en internationale erkenning. “Het pad naar rechtsstatelijkheid was hobbelig, maar er is nu een stevig fundament voor de toekomst”, aldus Stirling.
The post CHof-voorzitster Gloria Stirling blikt terug op vijf jaar juridische doorbraken ..
- Kans op een enkele bui..
- Xiomara Cadogan zal zich inzetten voor de jeugd en Onderwij…..
- Trump teleurgesteld in Poetin: “Ik wil dat hij stopt met sc…..
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Michel Felisi vindt eerlijkheid en integriteit belangrijk i…..
- Borgsom als stok achter de deur voor schoner Suriname na ev…..
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezing…..
- Financiële inclusie beurs gehouden in Brokopondo..
- ‘Gedetineerden hebben een vangnet nodig’..
- Regering overweegt verhoging studententoelage naar SRD 1000..
- NPS herdenkt Henck Arron: ‘Visie, daadkracht en geloof in S…..
- Regionale vluchten SLM aangepast wegens onderhoudsbeurt..
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs..
- Krishnadath: een goede steekproef moet aan een aantal voorw…..
- Amala Dwarka Panday nieuwe Miss Putri Jawa Suriname..
- Zonne-energiesystemen brengen duurzame stroom naar dorpen B…..
- Versterking is nog geen vertrouwen..
- Mogelijk wordt het leger ingeschakeld voor het beveiligen v…..
- Creatieve workshop voor kinderen bij Villa Zapakara..
- Drugsdeal leidt tot arrestatie en veroordeling..
- President wacht vonnis kort geding ‘schorsing inwerkingtred…..