Stanley Esajas, belasting- en financieel deskundige, heeft zich in het programma Sranan Tori van ATV, kritisch uitgelaten over het contract tussen Suriname en het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco. Volgens Esajas levert de bauxietwinning in het Bakhuisgebied 20 miljoen USD aan royalty’s per jaar op, terwijl de mijn een capaciteit heeft van 6 tot 10 miljoen ton bauxiet per jaar.
“De comissie gaat er naar planning uit van 6 miljoen over 20, dus deel 20 over 6, dat is drie zoveel per ton dollar dat is de waarde die ze realiseren. Dat is echt een pietlluttig bedrag”, aldus Esajas.
Volgens Esajas nodigt Suriname, door de belastingvrijstellingen te geven, andere investeerders uit om geen belasting te betalen. “Want alle investeerders kijken naar wat je doet, en ze willen ook de beste deal voor zichzelf hebben”, aldus Esajas. Surinaamse bedrijven betalen belasting, terwijl buitenlandse bedrijven miljoenencontracten afsluiten, zonder enige fiscale bijdrage. Dat leidt tot ongelijkheid en frustratie.
Esajas benadrukte dat het contract met Chinalco ernstige tekortkomingen bevat. ‘’Het contract geeft Chinalco voorrang op waterwegen, inclusief grensrivieren, en rechten op mineralen zonder duidelijke prijsbepalingen. Het contract mist een industriële strategie, die de nationale ontwikkeling bevordert.’’
Esajas vergeleek dit met buurland Guyana, waar plannen bestaan om bauxiet regionaal te verwerken via energie- en industriële hubs. Verder bindt het dertigjarige contract Suriname aan afspraken, die onvoldoende rekening houden met de sociale en economische ontwikkeling, zoals vereist door art. 40 van de grondwet.
De snelheid waarmee het contract tot stand kwam, is volgens Esajas, problematisch. “Binnen drie maanden zijn cruciale beslissingen genomen. Dit wijst op een impulsieve en onzorgvuldige aanpak”, aldus Esajas. Hij wenst dat De Nationale Assemblee deze situatie kritisch evalueert en het contract heroverweegt.
Hoewel het contract wordt gepresenteerd als een kans voor economische groei, gelooft Esajas daar niet in. “Je kunt geen spin-offs verwachten zonder duidelijke incentives in het contract. Dit is een extractiecontract, geen ontwikkelingscontract”, aldus Esajas.
Hij vindt het belangrijk dat Suriname leert van andere landen. Als er onvoldoende capaciteit is om contracten te beoordelen, kan er internationale hulp ingeschakeld worden. “We moeten voorkomen dat onze natuurlijke rijkdommen in handen vallen van buitenlandse bedrijven, zonder dat Suriname hiervan profiteert”, aldus Esajas.
The post ‘Chinalco-contract schadelijk voor Surinaamse ontwikkeling’ ..
- Overwegend tot gedeeltelijk bewolkt vandaag..
- VHP bij 76-jarig bestaan: nog steeds een positieve factor i…..
- Biden versoepelt sancties tegen Cuba vlak voor vertrek, haa…..
- Honorair consul Gerard van den Tweel (80) overleden..
- Carmen Angeline Groeneveld-Kamperveen (83) Amsterdam 10-1-…..
- Winifred Lucinda Brown (76) Amsterdam 8-1-2025..
- Biden wil Cubaanse sancties versoepelen in laatste dagen vo…..
- Politiebericht over overreden man Oost-Westverbinding..
- Meteodienst: ’s Morgens tot ’s middags overwegend droog wee…..
- Bewoners delen Paramaribo-Noord hadden te kampen met lage w…..
- ‘Sranan Wani Yu Sten’ officiële slogan voor verkiezingen 20…..
- DNA vergadering halverwege verdaagd; te weinig leden..
- Verkiezing van 2025 krijgt gezicht: logo, slogan en lied ge…..
- Wettelijke terinzagelegging: Burgers moeten niet ervan uitg…..
- Zorgpersoneel Zon Thuiszorg opnieuw niet betaald..
- Launch verkiezingsperiode: Sranan wani yu sten..
- VHP start vandaag met ‘meet the people campagne’..
- Uitslagen Voetbal wedstrijden van 14 Januari 2025**..
- Cuba’s Reactie op Beslissingen van de VS: Een Goede S…..
- Beelden van de dappere vrouw die de toespraak van de Amerik…..
- Bolivianen marcheren vier dagen tegen economische tegenspoe…..