China stampt modern agrarisch centrum uit de grond in Saramacca

Suriname beschikt binnenkort over een modern agrarisch laboratorium alsook een moderne praktijk- en trainingscentrum voor landbouwers en landbouwbedrijven. Deze faciliteiten worden deel van het Suriname Agricultural Technical Cooperation Center, dat komt te staan op Tijgerkreek in het district Saramacca. President Chan Santokhi mocht op 20 mei 2023 de eerste steen leggen voor de bouw van dit agrarisch centrum.
Het project komt to stand door een samenwerking tussen het bedrijf van Norris Liu – hij is voorzitter van de presidentiële werkgroep Suriname-China Investeringscomité – en het Chinese bedrijf China Hunan Linshi. De twee ondernemingen zullen gezamenlijk onderzoek doen voor de grootschalige productie van sojabonen, pinda, zonnebloem, hybride rijst, mais, druiven, aardbei en andere gewassen alsook organisch meststof. Daarbij zal de meest geavanceerde landbouwtechnologie en -wetenschap toegepast worden.
De training van boeren is reeds gaande alsook het experimenteren met en uitproberen van nieuwe technieken voor gewassen. Deskundigen uit China en Surinaamse partners hebben in de afgelopen zes maanden meer dan 20 trainingssessies gegeven in landbouw middels wetenschap en technologie.
De Chinese ambassadeur Han Jing is blij dat Suriname veel belang en waarde hecht aan zulke investeringen uit China. President Santokhi is ervan overtuigd dat het geheel zal uitgroeien tot een van de modernste agrarische projecten in het Caribisch gebied.