De spanningen tussen China en de Verenigde Staten lopen opnieuw op. In reactie op de eerder aangekondigde Amerikaanse importtarieven, heeft China vrijdag aangekondigd met stevige tegenmaatregelen te komen. Onder meer worden er extra heffingen opgelegd op Amerikaanse goederen en worden exportcontroles verscherpt.
Vanaf 10 april voert het Chinese ministerie van Handel een extra invoerheffing van 34 procent in op een breed scala aan Amerikaanse producten. Deze maatregel is gelijk aan de recent door Washington opgelegde tarieven. Het gaat onder andere om landbouwproducten, technologie en industriële goederen.
Daarnaast kondigde China onmiddellijke exportbeperkingen aan op zeldzame aardmetalen – grondstoffen die van cruciaal belang zijn voor onder meer de hightechsector, defensie en de groene energietransitie. Deze maatregel kan grote gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van deze metalen.
Zestien bedrijven onder vergrootglasZestien Amerikaanse ondernemingen zijn toegevoegd aan een Chinese exportcontrolelijst. Deze bedrijven, actief in sectoren als hernieuwbare energie, luchtvaarttechnologie en landbouwinnovatie, zullen voortaan speciale vergunningen moeten verkrijgen voor de export van hun producten. China stelt dat deze stap nodig is om de nationale veiligheid te waarborgen en internationale verdragen, zoals het non-proliferatieverdrag, na te leven.
Peking zet bovendien elf andere Amerikaanse bedrijven op zijn lijst van “onbetrouwbare entiteiten”. Het gaat hierbij vooral om defensiegerelateerde firma’s, waaronder dronefabrikant Skydio, AI-bedrijf HavocAI en Red Six Solutions. Volgens het Chinese ministerie van Handel is deze maatregel genomen ter bescherming van de nationale soevereiniteit en veiligheid.
Bedrijven die op deze lijst staan, kunnen worden geconfronteerd met zware sancties, boetes en investeringsverboden. Ook kunnen Chinese bedrijven een verbod opgelegd krijgen om met deze Amerikaanse partijen samen te werken.
Beurzen in de minDe aankondigingen vanuit Peking zorgden wereldwijd voor onrust op de financiële markten. Beurzen in Azië en Europa doken in het rood, terwijl ook Wall Street fors lager opende. Beleggers vrezen voor een nieuwe ronde in het steeds feller wordende handelsconflict tussen de twee economische grootmachten.
De komende dagen wordt met spanning uitgekeken naar mogelijke verdere reacties vanuit Washington. Ondertussen benadrukken analisten dat een escalatie van het handelsconflict verregaande gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie.
- Vage wetten geven ruimte aan willekeur..
- Analyses toerisme-waardeketen gevalideerd: ‘Olie- en gas-to…..
- Bestuurlijke onrust bij SBB: directeur stuit op verzet na b…..
- Gajadien: Uitspraak rechter afwachten in wegproject South D…..
- Goudsmokkel legt druk op de wisselkoers..
- SDGs moeten centraal onderdeel zijn van agenda politieke pa…..
- Rijbewijsinschrijving vanaf mei volledig digitaal – einde a…..
- Eskak: ‘Verkiezingsproces bevat voldoende waarborgen, maar …..
- Veel bewolking, af en toe zon maar ook regen..
- ‘Toerisme een essentiële motor voor economische groei en on…..
- NDP: Vastberaden en samen met u..
- Helikopter stort neer in Hudsonrivier in New York..
- Hess trekt zich deels terug uit offshoregebieden Suriname e…..
- Louisa Monkau – Benjamin (83) Rotterdam 8-4-2025..
- Remond Frits Bodeutsch (97) Paramaribo 8-4-2025..
- Clumper: factor ‘arbeid’ hoort in het machtcentrum thui…..
- Braziliaan verdacht van ombrengen dienstvrouw..
- Politieke partijen wachten op uitspraak Santokhi na hoger b…..
- NDP-voorzitter Simons presenteert toekomstvisie in Nederlan…..
- SRD 700.000 verduisterd bij broodlevering door medewerker F…..
- VHP-kandidaat Suraj Sahadewlall stapt niet met lege handen …..