Chili stemt massaal voor nieuwe grondwet

Chilenen hebben met overweldigende meerderheid gestemd voor het herschrijven van hun grondwet, die dateert uit de dictatoriale periode van generaal Augusto Pinochet. Met bijna 90% van de stemmen geteld, had 78% van de mensen “ja” gestemd in een referendum dat werd gehouden na massale protesten tegen ongelijkheid.President Sebastian Piñera erkende het resultaat en prees de vreedzame stemming. Hij zei dat het “het begin was van een pad dat we allemaal samen moeten bewandelen”.Een jaar geleden begon in Chili een massale protestbeweging tegen de regering. Vanaf het begin was één van de belangrijkste eisen van de demonstranten dat het land een nieuwe grondwet nodig had om de diepe ongelijkheden in de samenleving te kunnen herstellen.”Tot nu toe heeft de grondwet ons verdeeld”, zei Piñera terwijl de mensen de straat op gingen om de stemming te vieren. “Vanaf vandaag moeten we allemaal samenwerken, zodat de nieuwe grondwet het grote raamwerk van eenheid, stabiliteit en de toekomst is.”Bij het referendum werden de Chilenen twee vragen gesteld: ten eerste of ze een nieuwe grondwet wilden, en ten tweede wat voor soort orgaan ze verkozen om die op te stellen. Een grote meerderheid heeft ervoor gestemd dat de nieuwe grondwet wordt opgesteld door een conventie die volledig uit gekozen burgers bestaat, in tegenstelling tot een conventie die ook wetgevers omvat.Duizenden mensen begonnen de stemming te vieren in Santiago en andere steden, zelfs voordat het resultaat duidelijk was. Een ja-stem werd verwacht.

Het referendum is zeven maanden later gehouden dan gepland. Reden voor de uitstel is de coronaviruspandemie. (Foto: Reuters)

De armoede in Chili is in de afgelopen twintig jaar drastisch gedaald – het is nu het rijkste land van Zuid-Amerika per hoofd van de bevolking. Maar het blijft één van de meest ongelijke naties ter wereld. Velen geven de schuld aan een systeem dat gedeeltelijk geprivatiseerde diensten en hulpprogramma’s heeft.
De huidige grondwet werd opgesteld in 1980 na een referendum onder leiding van generaal Pinochet, wiens 17-jarige militaire heerschappij werd gekenmerkt door onderdrukking, marteling en verdwijningen. Het referendum was aanvankelijk gepland voor april, maar werd uitgesteld omdat Chili tijdens de coronaviruspandemie werd afgesloten.In april volgend jaar zal gestemd moeten worden voor een constitutionele conventie met 155 leden. De conventie heeft dan een jaar de tijd om overeenstemming te bereiken over een ontwerptekst, die vervolgens opnieuw in stemming zal worden gebracht. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com