Chaos bij Nederlandse huisartsen na tijdelijke AstraZeneca-stop

De Nederlandse gezondheidsdienst GGD Hollands Midden wordt platgebeld door mensen met vragen over het AstraZeneca-vaccin. Vorige week besloot Nederland het vaccin in elk geval tot en met morgen niet te geven aan mensen jonger dan 60 jaar. Aanleiding voor dat besluit was een aantal meldingen van bloedstollingsproblemen als mogelijke bijwerking van het vaccin. Volgens Omroep West willen mensen weten of ze nu wel of niet moeten komen voor een prik.
“Patiënten zijn door deze tijdelijke stop in de war. Huisartsen krijgen zoveel telefoontjes dat de reguliere zorg onder druk komt”, zegt de Landelijke Huisartsenvereniging.
Volgens huisarts Dennis Mook uit Leiden daalt het animo voor een AstraZeneca-prik. Ook leidt het tot logistieke problemen: “Wij hebben een centraal afsprakensysteem waar mensen zelf een afspraak kunnen inplannen en wat moeten wij nu doen? Ik kan niet alle afspraken nakijken op leeftijd.”
Tot vorige week vrijdag waren er bij bijwerkingencentrum Lareb na 400.000 prikken met het vaccin vijf meldingen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die trombose ontwikkelden in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald