Chan e kon!

16/07/2021 06:00 – Van onze redactie

President Chandrikapersad en zijn dreamteam. Al binnen het eerste jaar rolde de eerste kop en moest Diana Pokie als minister opstappen. :  
PARAMARIBO – Vandaag is het één jaar geleden dat de ministers werden benoemd en het grote werk kon beginnen. Er werden veel beloftes gedaan en Suriname moest vooral vertrouwen hebben dat het allemaal goed zou komen want: ‘Chan e kon!’ De vraag is of Chan seti en werkelijk.
De regering heeft veel grotere problemen aangetroffen dan ze bij haar aantreden had verwacht, wordt maar al te vaak gezegd. Het wordt ook steeds als excuus gebruikt waarom bepaalde zaken niet van de grond komen. Maar los van het feit dat het volk moe wordt van het steeds weer herhalen van hoe slecht de vorige regering wel niet was, is het ook zo dat de zittende regering de hand in eigen boezem moet steken over de wijze waarop ze dingen aanpakt. Stroomtarieven
Neem nu de stroomtarieven: die zouden omhoog gaan, dat wist iedereen. De regering wist het volk ervan te overtuigen dat dit een eis van het IMF was, dus ze had alle tools bij de hand om de verhoging eindelijk door te voeren en de EBS gezond te maken. Maar hoe de tarieven in eerste instantie werden berekend? Om dat te begrijpen had de gemiddelde burger econometrie moeten hebben gestudeerd. En dus stuitte die tariefsaanpassing op veel verzet, ook in De Nationale Assemblee.
Van de later gewijzigde tarieven snapten eveneens maar weinig mensen wat. Dat is misschien wel de kern van het probleem van deze regering: ingewikkeld doen over zaken die veel simpeler zouden kunnen worden uitgelegd. Dat de maatregelen pijn zullen doen, is voor iedereen zo klaar als een klontje, maar presenteer ze in ieder geval in hapklare, begrijpelijke blokken.
Een oorzaak voor dit ingewikkelde ‘gedoe’ kan zijn dat de meeste bewindslieden meer dan voorheen, voortkomen uit de Surinaamse elite en totaal geen benul hebben van wat er echt onder de bevolking leeft. Dat verklaart ook waarom de president – en vooral de first lady – zo ontzettend veel energie (en belastinggeld) stoppen in voedselpakketten die te pas en te onpas in het hele land worden uitgedeeld. Het is hun manier om de armoede te helpen bestrijden, vinden ze.
Maar het echte probleem wordt daarmee niet opgelost. Want zolang de leefomstandigheden niet worden verbeterd en er geen mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de ‘armen’ worden geschapen, zullen ze altijd arm blijven. Maar misschien is dat ook wel de bedoeling om ze de komende vier jaar nog te paaien met een pakket voor de verkiezingen van 2025. Politici van verschillende partijen verschillen wat dat betreft niet zoveel van elkaar.
De regering zal uit een ander vaatje moeten tappen om het land uit de crisis te halen en daar eenieder van mee te laten profiteren. Dus je gaat bijvoorbeeld niet meer inkomsten uit de goudsector halen als je juist de ‘goudkoning’ van het land, vicepresident Ronnie Brunswijk, belast met de zoveelste ordening van de sector. Voorlopig heeft hij daar de nodige belangen, dus hij heeft er baat bij dat in die sector een wildwestsituatie blijft. Daardoor zal ook het gebruik van kwik het hele land nog jaren blijven vervuilen. Wil je daar echt orde op zaken stellen en de grootverdieners een eerlijk deel laten afdragen, dan zal Santokhi zijn tweede man niets wat die sector betreft, mogen laten beslissen. Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan.
Na één jaar Santokhi/Brunswijk gaat het land zijn grootste uitdaging sinds de onafhankelijkheid tegemoet. Te hopen valt dat de regering die veel vrienden en familie heeft geaccommodeerd de slechte gewoontes in dit afgelopen jaar heeft afgeleerd en transparantie hoog in het vaandel zal houden.
De Ware Tijd van vandaag, de papierenversie, is een themakrant; 16 pagina’s over 1 jaar regering-Santokhi/Brunswijk, waarbij de totale regering maar ook bepaalde beleidsgebieden worden becommentarieerd.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname