Centrum Matoekoe breidt uit en moderniseert voor betere dienstverlening

‘Het was het niet meer de juiste plek zoals het uitzag’
Tekst en beeld Valerie Fris

“Wij vonden dat Matoekoe zoals het er uitzag niet meer de juiste plek was voor de pupillen. Zij moeten zich prettig voelen bij wat ze doen en dat heeft ons getriggerd om de omgeving aan te passen. De nieuwe gebouwen zullen dan ook worden uitgerust met moderne leermiddelen, technologische voorzieningen en therapeutische ruimtes”, vertelt Delano Hoogvliets, directeur van Centrum Matoekoe. Enkele maanden geleden is het rehabilitatieprogramma ‘Project Horizon’ gestart.
Hoogvliets neemt de Ware Tijd mee tijdens een wandeling door het centrum in het hartje van Lelydorp en vertelt daarbij over de plannen. Matoekoe staat al jaren bekend als educatiesteunpunt voor kinderen met een intellectuele beperking of leerstoornis. Het centrum biedt zowel therapeutische begeleiding als educatie, die moeten leiden tot persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

“Onze partners bieden niet alleen financiële en materiële steun, maar ook cruciale expertise en innovatie die bijdragen aan het succes van de programma’s en projecten”
Delano Hoogvliets
“In het nieuwe schooljaar 2024/2025 verwachten wij een toename van dertig leerlingen naar ongeveer 75 omdat wij bezig zijn met renovatie en uitbreiding van de schoolgebouwen.” Het is de bedoeling dat de nieuwe accommodatie in november in gebruik wordt genomen wanneer voor Matoekoe het nieuwe schooljaar begint.
De pupillen in de leeftijdsklasse van zes tot 25 jaar krijgen les volgens een antroposofische visie. Dat wil zeggen dat het lesbegeleidingsprogramma specifiek is afgestemd op de individuele behoeften van de leerlingen.
Met ondersteuning van de therapeut zullen dagactiviteiten worden gedaan. Zo is er een keramische pottenbakkerij, een textiele richting, de pupillen kunnen organisch bouwen of hun eigen papier maken, timmerwerk doen of planten met een al opgezet hydroponisch systeem. De directeur vertelt ook dat er een 24-uurswooneenheid is voor onder andere enkele van de oudere pupillen.
Nationaal model
“We verwachten volgend jaar een heel specifiek curriculum te hebben ontwikkeld. Matoekoe werkt samen met enkele buitenlandse partners en een lokale specialist hieraan. Het bestaande curriculum zal worden uitgebreid omdat we het als een nationaal model voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur willen maken.”
De bedoeling is dat vergelijkbare instellingen als Matoekoe dan met dit curriculum kunnen werken. Hoogvliets: “Het ministerie heeft een speciaal curriculum voor het speciaal onderwijs maar onze doelgroep verschilt van die leerlingen.” Hij legt uit dat voor het nieuwe curriculum onderzoek is gedaan binnen de doelgroep.
Kinderen die in aanmerking komen voor speciaal onderwijs hebben niet per se een beperking maar zijn bijvoorbeeld (zeer) moeilijk lerend, en dat is het verschil met de pupillen van Matoekoe. Kinderen met autisme worden bijvoorbeeld ook naar het speciaal onderwijs gestuurd.
Ook sport zal in het nieuwe curriculum een grote rol spelen. “Onze kinderen zijn daarin ook goed. We zouden ze bijvoorbeeld kunnen trainen voor de Special Olympics.” Daarom is bij de renovatie ook gedacht aan een sportfaciliteit. Nu moeten pupillen die willen sporten van Lelydorp naar het Frank Cameron Instituut, voorheen SOGK, te Geyersvlijt in het noorden Paramaribo gaan.
Therapie en samenwerking
Mala Bilgoe die therapie verzorgt bij Matoekoe, vertelt over het belang hiervan bij de pupillen. Een onderdeel is lichaamsmassage. Omdat veel van de pupillen een lichamelijke beperking hebben, soms een spasticiteit in de arm of benen, is het erg belangrijk om bij de start van elke schooldag, een massage te geven.
Het kan gebeuren dat een leerling pijn heeft waardoor hij of zij agressief wordt en zich daardoor niet kan focussen op de doelen voor de dag. Hoogvliets benadrukt hiermee de noodzaak van een fulltime therapeut. Hij vindt het daarom ook belangrijk dat er bewustwording komt over de voordelen van therapie bij de doelgroep die bij Matoekoe onderwijs genieten.
Hij wijst ook op het belang van samenwerking om de projecten van het Centrum succesvol te laten verlopen. Behalve lokale partners en donateurs zijn er ook buitenlandse bedrijven en organisaties waarmee wordt samengewerkt.
De samenwerking met Stichting De Wilde Ganzen, Stichting Serra Foundation, B&R Health care Nederland, Stichting Taal uit de Box en bedrijven als Do-IT ICT & Audiovisuele toepassingen, Heutink, Brandweer zonder Grenzen en Staatsolie Suriname zijn van onschatbare waarde voor de toekomst van Centrum Matoekoe. “Deze partners bieden niet alleen financiële en materiële steun, maar ook cruciale expertise en innovatie die bijdragen aan het succes van de programma’s en projecten.”
Financiën
Dat het speciaal onderwijs ook de aandacht van het ministerie heeft blijkt uit de opmerking die minister Henry Ori onlangs op een persconferentie heeft gemaakt. “Ik heb slapeloze nachten over hoe er geïnvesteerd zal worden in het speciaal onderwijs”, zei hij. Investeringen binnen het onderwijssysteem zijn volgens hem noodzakelijk maar voor het speciaal onderwijs geldt net dat speciale beetje aandacht.
Matoekoe wordt gesubsidieerd, “ …