Vrouwen van Brownsweg in Brokopondo en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) blijven eensgezind, dat agroforestry het juiste alternatief is voor een duurzame voedselvoorziening. Zij zijn ondanks de klimatologische uitdagingen ervan overtuigd dat ze met deze vorm van landbouw instaat zijn om meer en gezonder voedsel te produceren.
“We worden steeds geconfronteerd met extreme droogte en regenval en krijgen ook te maken met gronddegradatie, waardoor we meer moeten bemesten. Wij als onderzoeksinstituut passen samen met de lokale mensen agroforestry toe om de biodiversiteit te behouden en daarbij wordt er geen chemicaliën gebruikt”, zegt Soedeshchand Jairam, directeur van CELOS.
Om zichtbaarder te zijn om de binnenlandbewoners te stimuleren om aan agroforestry te doen, hebben het onderzoekinstituut, vrouwen van Brownsweg en vertegenwoordigers van olie- en gasbedrijf APA Corporation woensdag een aanplakbord onthuld bij een demonstratieveld. “Dit moet de gemeenschap triggeren om door te gaan met deze vorm van landbouw en we zullen van deze plek uit de kennis en vaardigen over agroforestry verspreiden onder de mensen van het binnenland”, stelt Jairam.
Het aanplakbord dient volgens Anwar Helstone, hoofd van agrarische productie bij CELOS, als symbool van de voortreffelijke inzet van de vrouwen, die verenigd zijn in de ondernemersorganisatie Tu Maw. Zij hebben zich binnen een jaar ingespannen om de nieuwe landbouwtechnieken aan te leren. “Ze zijn flexibel en waren bereid om dwars door de regen en droge tijd de sessies te volgen. We hebben momenteel drie demonstratievelden en zullen in 2025 veel meer van deze velden opzetten”, voorspelt Helstone.
Door de enthousiaste en gedisciplineerde participatie van de vrouwen bij de demonstratievelden, heeft CELOS gemerkt dat de mensen agroforestry hebben omarmd. Ze hebben onder andere de plantjes dusdanig verzorgd, waardoor deze de toen aanhoudende droogte hebben overbrugd. De uiteindelijk bedoeling is dat mensen op hun eigen kostgrond aan agroforestry zullen doen en CELOS staat te popelen om de vrouwen te blijven begeleiden.
Nadia Aloemi, penningmeester van Tu Maw, benadrukt dat de vrouwen hebben ingezien dat agroforestry een passend landbouwsysteem betreft, waaraan ze enorme voordelen zullen hebben. Er wordt op hetzelfde stuk land gewassen geteeld in combinatie met vrucht(bomen). “Je gaat bijvoorbeeld in een korte tijd tayerblad oogsten en kan over vijf tot 10 jaren bepaalde vruchten plukken. De productie is hierdoor gegarandeerd om geld te blijven verdienen”, zegt Aloemi.
- Ambassadeur van China bezoekt minister Kuldipsingh..
- Zonnig in de ochtend, bewolkt in de middag en avond..
- Politieambtenaar ingesloten voor overmatig gebruik van gewe…..
- Leerlingen Hoogendoorn Atheneum krijgen awards als stimulan…..
- Stel wandelt dagenlang met lichaam van peuter in kinderwage…..
- DA’91 ontvangt partijvoorzitter Belang van Nederland..
- Henk Herrenberg overleden..
- VSB: bauxiet-deal moet voldoen aan hoogste standaarden van …..
- Meteodienst: Plaatselijke matige onweersbuien kustgebied en…..
- Oud-Ambassadeur Henk Herrenberg overleden..
- Vermijdend, vreest het oordeel van velen (9)..
- HvJ en DNA buigen zich over introductie Nieuw Burgerlijk We…..
- TotalEnergies bereid gevonden project huiswerkbegeleiding C…..
- Politieke invloed nekt luchtvaartmaatschappijen..
- Advocaat in ontvoeringszaak Cairo: ‘Verdachte handelde in o…..
- Weggedeelte afgesloten wegens tijdelijke huisvesting Kinder…..
- Richano Santokhi in Suriname nodig voor onderzoek..
- 2025: Naar een flexibeler overheid en regering..
- Jarige Staatsolie schenkt SRD 1 miljoen aan de Bloedbank..
- Dayanand Dwarka geïnstalleerd als bestuurslid Fonds Voorzie…..
- PL heeft verwarring veroorzaakt over fusie met ABOP..