Het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben twee brieven geschreven naar president Chan Santokhi over de Wet op Monumenten. Zij hebben enkele vragen gesteld en voorstellen gedaan over de toepassing van de wet. “Tot vandaag hebben wij geen antwoord gekregen, ondanks een rappelschrijven”, verzucht bisschop Karel Choennie tegenover Go Suriname. Er is ook lobbywerk verricht om antwoord te krijgen, maar het gewenste resultaat is uitgebleven.
De kerkgenootschappen en godsdienstige organisaties zijn eigenaren van een groot aantal monumentale panden en gebedshuizen in Paramaribo, die ze tot een interessante bezienswaardigheid maken. “Door velen in onze samenleving wordt gepronkt met het feit dat wij een stad zijn met een moskee en een synagoge pal naast elkaar, met een kathedraal als grootste houden gebouw in de regio, en andere zeer karakteristieke kerkgebouwen die onze stad sieren zoals de Grote Stadskerk, de Centrumkerk, en de Maarten Lutherkerk. Vanwege het toerisme verdient voor de Staat aan deze bezienswaardigheden en niet de kerken zelf. Wij vinden het daarom hoog tijd dat de overheid bijdraagt in het onderhoud van deze monumenten”, schrijven het CCK en de IRIS de president.
De geestelijke leiders voeren aan dat het behoud van het materieel én het immaterieel erfgoed van de voorouders belangrijk onderdeel vormen van de identiteit van de natie. Het is daarom gepast en noodzakelijk dat voor de bescherming en instandhouding van dit erfgoed er specifieke wetgeving bestaat. De wetten moeten echter ten dienste staan van de ontwikkeling van land en volk, en deze niet stagneren. Voor de instandhouding van monumentale panden in stad en district is de Monumentenwet in 2002 aangepast. De kerkgenootschappen en godsdienstige organisaties zijn echter niet gekend bij de totstandkoming en de aanpassing van de wet. Dit terwijl de wet een enorme last legt op de schouders van de eigenaren van de monumentale panden.
Het CCK en de IRIS benadrukken dat zij als eigenaren van monumentale panden geen commercieel oogmerk hebben en niet kunnen terugvallen op winsten om de panden goed te kunnen onderhouden. Er wordt een dringend beroep gedaan op het staatshoofd om in de begroting van 2025 op basis van de wet een voorziening te treffen voor het behoud van monumenten. Sinds de afkondiging van de aangepaste wet in 2002 is er nimmer een bedrag op de begroting geplaatst voor behoud van monumenten. Ook wordt voorgesteld dat de kerkgenootschappen en godsdienstige organisaties ook aanspraak kunnen maken op door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank ter beschikking gesteld gelden voor Paramaribo Urban Rehabilitation Program. Tot nu toe zijn slechts overheidsgebouwen in aanmerking gekomen voor renovatie. In de brief wordt ook andere voorstellen gedaan aan de president om aan middelen te komen voor onderhoud van monumentale panden.
De brief die ondertekend door tien religieuze organisaties, kunt u hier downloaden.
- Het verdriet van Nickerie (1): Veel beloftes, weinig gereal…..
- Van Samson ziet collega’s die Guyanese belangen dienen..
- Mangrove Rehabilitatie Project Weg naar Zee ‘on hold’..
- Problemen bewoners Altona en Helena worden aangepakt..
- Verbazing over overeenkomst tussen Paramaribo en Hart voor …..
- DSB Kresneti Fatu 2024 ‘groter en gevarieerder’..
- Energietarieven moeten verder besproken worden..
- Narcotica Brigade doet drugshaarden aan..
- Kans op regenbui in de ochtend, onweersbuien in de middag..
- Eén minuut stilte voor Henk Herrenberg in De Nationale Asse…..
- EU start onderzoek tegen TikTok om Roemeense presidentsverk…..
- Guno Edward Louis Kross (65) Amsterdam 10-12-2024..
- Zelensky: Russische schaduwvloot moet worden gestopt..
- Vooralsnog weinig belangstelling voor controle kiezerslijst…..
- Baby’s worden gedood in Gaza..
- Meteodienst: Kans op windstoten en rukwinden in kustgebied …..
- KBS ontevreden over uitblijven beloofde verbeteringen..
- In een interview met Al Jazeera vertelt Dr. Munir Albursh, …..
- Shell wil in 2025 vier exploratieputten boren in Blok 65 vo…..
- Zevende editie van de United Business Fair op komst..
- Persoonsverheerlijking Bouterse en gedragscode NDP..