CBvS gaat termijndeposito’s veilen aan banken

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) introduceert termijndeposito (TD’s) veilingen, waaraan de algemene banken kunnen meedoen. Dit moet leiden tot een evenwicht tussen economische groei en inflatie. Deze TD’s hebben een looptijd van minimaal één week tot maximaal drie maanden. De CBvS maakt het wekelijkse veilingvolume en de looptijden bekend, waarna de algemene banken TD’s kunnen afsluiten tegen in de veilingen vastgestelde bedragen en rente.

De veiling van de TD’s zal worden uitgevoerd door concurrerende biedingen. De CBvS zal, tegen de achtergrond van transparantie, het publiek op de hoogte brengen van de veiling, door een veilingaankondiging te publiceren op haar website. In de veilingaankondiging, die ten minste twee werkdagen vóór de veilingdag zal worden geplaatst op de website, zal het totale bedrag aan TD’s worden vermeld.

Op de veilingdag vullen de algemene banken een veiling biedformulier in voor inschrijving op de TD’s met hierin vermeld het aangeboden bedrag en de gewenste rente, meldt de CBvS in een persbericht. Na de sluitingstijd van de veiling zal de CBvS de algemene banken in kennis stellen van de cutoff rente, zijnde de maximaal aanvaarde rente, en de bedrag(en) die zijn toegewezen aan de bieder(s).

Door ontvangst van deze bevestiging gaat de bieder een bindende overeenkomst aan met de CBvS tegen de geboden rente, voorwaarden en bedragen die bij de veiling van de termijndeposito’s zijn geaccepteerd. Met de veiling van de TD’s moderniseert de CBvS haar monetaire beleidsvoering op een wijze die meer marktgeoriënteerd is. Het rente-instrument wordt actiever ingezet om de hoeveelheid liquiditeiten in omloop te beïnvloeden en daarmede de gewenste randvoorwaarden te creëren ter beheersing van de inflatie.
………… (Star)


Lees verder

Bron: .com