Caricom en Havana verwelkomen schrapping van Cuba van Amerikaanse terrorismelijst

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft verheugd gereageerd op het besluit van de Verenigde Staten om Cuba van de lijst van staatssponsors van terrorisme te schrappen. Deze beslissing, die woensdag werd aangekondigd, wordt door Caricom beschouwd als “een stap in de goede richting”. De regionale organisatie benadrukt dat deze maatregel een einde maakt aan “onterecht opgelegde beperkingen die de Cubaanse bevolking aanzienlijke moeilijkheden hebben bezorgd”.

Caricom pleit al jaren consequent voor de opheffing van het Amerikaanse embargo tegen Cuba en dringt aan op “de ontmanteling van verouderde en discriminerende maatregelen die de economische en sociale problemen van Cuba hebben verergerd”. De organisatie herhaalt haar oproep tot volledige opheffing van het financiële, economische en handelsembargo. Suriname roept elk jaar tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York op dat het handelsembargo tegen Cuba wordt opgeheven.

“Cuba blijft een door de VS verboden bestemming voor Amerikaanse burgers”

Positieve stap

Ook de Cubaanse regering ziet de schrapping als een positieve ontwikkeling, hoewel de algehele blokkade van kracht blijft. De VS heeft tevens de lijst met Cubaanse organisaties aangepast waarmee Amerikaanse burgers en bedrijven geen financiële transacties mogen verrichten. Volgens Havana hadden deze sancties ook gevolgen voor derde landen.

Cuba benadrukt dat het besluit in lijn is met de aanhoudende vraag van de Cubaanse regering en bevolking, evenals met de herhaalde oproepen van talrijke regeringen, met name in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, Cubaanse diaspora, politieke, religieuze en sociale organisaties en politieke figuren wereldwijd. De Cubaanse regering stelt dat het besluit een einde maakt aan specifieke dwangmaatregelen die de Cubaanse economie ernstig schaden en een grote impact hebben op de bevolking. Dit probleem was volgens Havana altijd een vast agendapunt in de officiële gesprekken met de Amerikaanse regering.

Problemen blijven

Ondanks deze positieve ontwikkeling wijst Cuba erop dat de economische blokkade en de meeste van de tientallen dwangmaatregelen die sinds 2017 zijn ingevoerd, nog steeds van kracht zijn. Deze maatregelen hebben ook buiten zijn landsgrenzen een impact en zijn in strijd met het internationaal recht en de mensenrechten van alle Cubanen.

Cuba noemt concrete voorbeelden van aanhoudende problemen: de “illegale en agressieve vervolging” van brandstofleveranties aan Cuba; de “wrede en absurde vervolging” van internationale medische samenwerkingsovereenkomsten, waardoor miljoenen mensen gezondheidszorg wordt onthouden; aanhoudende beperkingen op internationale financiële transacties van Cuba of entiteiten die aan Cuba gelinkt zijn; dreigingen tegen koopvaardijschepen die Cubaanse havens aandoen; handelsverboden voor Amerikaanse burgers, bedrijven en dochterondernemingen die Cubaanse havens aandoen, met slechts zeer beperkte uitzonderingen; pesterijen, intimidatie en bedreigingen tegen entiteiten die met Cuba willen handelen of investeren; Cuba blijft een door de VS verboden bestemming voor Amerikaanse burgers.

Beperkte correctie

De regering in Havana benadrukt dat deze “economische oorlogsvoering” een groot obstakel blijft voor de ontwikkeling en het herstel van de Cubaanse economie en een hoge prijs eist van de bevolking, wat emigratie in de hand werkt. De regering beschouwt het Amerikaanse besluit als een zeer beperkte correctie van “enkele aspecten van een wreed en onrechtvaardig beleid”. Ze stelt dat deze rectificatie al jaren geleden had moeten plaatsvinden “als een elementaire daad van gerechtigheid”.

De erkenning van de afwezigheid van redenen voor de eerdere aanwijzing en de Cubaanse inspanningen in de strijd tegen terrorisme hadden volgens Cuba voldoende moeten zijn voor een eerdere schrapping. Het land zal het economische oorlogsbeleid, de buitenlandse inmengingsprogramma’s en de desinformatiecampagnes blijven veroordelen. Desondanks blijft Havana streven naar een respectvolle relatie met de VS, gebaseerd op dialoog en niet-inmenging in elkaars interne aangelegenheden.