PARAMARIBO — Het technische team van de Caricom Private Sector Organization (CPSO) is bijeengekomen om te praten over de aankondiging van ingrijpende tarieven voor landen die handelsoverschotten hebben met de Verenigde Staten (VS). De Amerikaanse president Donald Trump maakte woensdag bekend dat vanaf zaterdag (vandaag) een basistarief van 10 procent wordt opgelegd aan invoer in de VS. De maatregelen zullen zowel directe als indirecte gevolgen hebben voor de Caricom-economieën, zowel de export als import.
Volgens de CPSO zal het ingrijpende tarief gevolgen hebben voor verschillende Caribische landen, waaronder Suriname, Anguilla, Antigua en Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Belize Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guadeloupe, Guyana, Haïti, Kaaimaneilanden, Martinique, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Sint Maarten, Trinidad en Tobago en Turks en Caicoseilanden. Guyana wordt zelfs geconfronteerd met een hoger ‘wederkerig’ tarief van 38 procent.ADVERTISEMENT
“De maatregelen zullen zowel directe als indirecte gevolgen hebben voor de Caricom-economieën, zowel de export als import”
CPSO CEO en technisch directeur Patrick Antoine beaamde dat de door Trump aangekondigde tarieven van invloed zullen zijn op de economieën in het Caribisch Gebied. Echter, hij is voorstander van een geloofwaardige analyse, voordat er een uitgebreid antwoord wordt geformuleerd op de maatregel.
In het geval van importen, waarvan een deel via de VS wordt getransporteerd om regionale markten te bereiken, zal de impact van de tarieven – vrij snel – voelbaar zijn door hogere prijzen. De gevolgen zullen merkbaar zijn in een variëteit van sectoren, waaronder landbouw, toerisme en productie, verwacht de CPSO-topman. Echter, de VS zal niet schotvrij zijn, meent Antoine. Ook Amerikaanse consumenten en de Amerikaanse economie zullen eronder lijden, wat weer zeer negatieve gevolgen zal hebben voor de handel in diensten in de regio, vooral het toerisme.
In de CPSO-analyse zal ook de impact van de Amerikaanse tarieven vanuit het perspectief van kansen voor de particuliere sector worden meegenomen. “Niet alleen vanuit het perspectief van uitdagingen.” Antoine zei dat de CPSO samen zal werken met het Caricom-secretariaat en andere regionale en internationale instellingen om de beste hulpmiddelen te vinden om de uitdagingen die voortvloeien uit deze verschuiving in de economische en handelsfilosofie van de VS, de belangrijkste handelspartner van de Caricom, het hoofd te bieden.
- Belastinginning..
- Simons beschikbaar als presidentskandidaat..
- Eerste lading verkiezingsmateriaal..
- Commewijne schrapt 31 kandidaten van de lijst..
- Twintigjarige aangehouden met cocaïne en marihuana..
- BEP bereidt 51 DNA-kandidaten voor op verkiezingen..
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne..
- Dansdocent Shaneaka Gibbs: ‘Ik ben zelf een smeltkroes net …..
- Louis heeft vast meegekeken..
- ONAFHANKELIJKE VERKIEZINGEN?..
- SDU-voorzitter Celsius Waterberg: ‘Weer spoorwegen in Surin…..
- Bezorgde Amerikaanse senator houdt recordspeech van 25 uur..
- SPB-voorzitter Atompai vraagt betere bescherming politieamb…..
- Nieuwe kansen voor ondernemers met beperkingen..
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opge…..
- Micro-ondernemers met een beperking ontvangen ondersteuning…..
- NPS maakt inhaalslag door houding huidige regering..
- Beoogde DNA-kandidaten moeten meer doen in belang van volk..
- Tentoonstelling Hedendaagse Surinaamse Kunst..
- ‘Verhalen verklaren de wereld’..
- Ruim 500 personen gevoed door Region One Suriname..