Capitool in Washington in lockdown, pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is het Capitool afgesloten vanwege botsingen tussen pro-Trumpdemonstranten en de politie. Niemand mag het gebouw nog in of uit. Op beelden is te zien dat betogers hekken wegslepen en de politie traangas inzet.
Kort daarna waren betogers te zien op de trappen van het gebouw, waar zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zetelen. Op foto’s is te zien dat enkele betogers in het gebouw staan.
Twee gebouwen op het terrein van het Capitool en enkele huizen in de buurt zijn ontruimd. De Democratische senator Haley Stevens twittert dat ze schuilt in haar kantoor.
Duizenden mensen verzamelden zich vanmiddag voor een grote pro-Trump-demonstratie. Deelnemers liepen naar het Capitool, waar het Congres de verkiezingswinst van aankomend president Joe Biden bekrachtigt. Dat is de laatste officiële stap voordat Biden op 20 januari kan worden beëdigd als president.
President Donald Trump heeft in de buurt van het Witte Huis betogers toegesproken. Hij zei opnieuw dat hij ervan overtuigd is dat hij de verkiezingen heeft gewonnen.
Vooraf schreef de president op Twitter dat de stad zal volstromen met mensen die niet willen dat “de verkiezingen gestolen worden door radicaal-linkse Democraten”. Ook vertrouwelingen van Trump, onder wie zijn goede vriend Roger Stone die gratie van Trump kreeg, zijn aanwezig.
De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, heeft de aanwezigheid van de Nationale Garde opgeschroefd in aanloop naar het protest. Het gemeentebestuur heeft betogers opgeroepen om geen vuurwapens mee te nemen naar de demonstratie.
President Trump heeft vanochtend via Twitter zijn vicepresident, Mike Pence, opgeroepen een stokje te steken voor de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag. Pence zou volgens Trump de kiesmannen moeten afwijzen van staten waar volgens hem stemfraude is gepleegd. “Doe het Mike, nu is de tijd voor extreme moed!”, schrijft Trump.
Bij de Amerikaanse verkiezingen krijgt de winnende partij in een staat alle kiesmannen die zijn toebedeeld aan een staat. Volgens de wet moeten met deze verkiezingsuitslag 306 kiesmannen voor Biden stemmen en 232 voor Trump.
De bekrachtiging van de verkiezingsuitslag is normaal gesproken een formaliteit en de rol van de vicepresident is gewoonlijk ceremonieel. Persbureau AP meldt dat Pence zich daar terdege van bewust is en dat hij de president ook heeft verteld dat hij niet eigenhandig de verkiezingsuitslag voor Trump kan keren.
Naar verwachting zal hij er wel voor zorgen dat de bezwaren in de Senaat gehoord worden. Amerikaanse media houden er rekening mee dat dat dagen zal duren.
In aanloop naar de protestactie van vandaag sprak Trump op een campagnebijeenkomst in Georgia over de rol die hij voor Pence ziet. “Ik hoop dat Pence het gedaan krijgt voor ons, moet ik zeggen. Als het hem niet lukt vind ik hem natuurlijk niet meer zo aardig”, zei Trump.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald