Canada wil excuses Vaticaan na vondst massagraf met inheemse kinderen

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag uitgehaald naar de paus en de katholieke kerk, omdat die volgens hem weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden in internaten voor kinderen uit oorspronkelijke bevolkingsgroepen. Trudeau riep Canadese katholieken ertoe op te gaan praten met hun priesters en bisschoppen, “om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de katholieke kerk haar verantwoordelijkheid erkent”.
De voorbije dagen eisten verschillende organisaties voor oorspronkelijke bewoners al excuses van de paus. Op het terrein van een voormalig katholiek internaat in Brits-Columbia, in het westen van het land, werden de resten van 215 kinderen gevonden.
“We willen excuses”, aldus de leider van een oorspronkelijke bevolkingsgroep, die de gruwelvondst vorige week openbaar maakte. “Openbare excuses, niet alleen voor ons, maar voor iedereen.”
Op de vraag waarom hij er bij de katholieke kerk niet op aandringt documenten over de internaten publiek te maken, antwoordde premier Trudeau dat hij de paus daar al op aangesproken heeft. “Toen ik een paar jaar geleden in het Vaticaan was, heb ik paus Franciscus op de man af verzocht excuses te maken en vergiffenis te vragen. Wij verwachten dat de kerk verantwoordelijkheid neemt en bijdraagt aan het rouw- en herstelproces”, zei hij op een persconferentie.
Paus weigerde eerder om zich te verontschuldigenDe paus weigerde toen echter om zich persoonlijk te verontschuldigen in naam van de Canadese katholieke kerk. Trudeau zei dat zijn regering bereid is om “sterkere maatregelen” te treffen om de kerk te dwingen om de documenten te delen die de families van de slachtoffers eisen, inclusief juridische maatregelen.
De katholieke kerk bestuurde het internaat in de plaats Kamloops waar de resten zijn gevonden van 1890 tot 1969. Ongeveer 150.000 kinderen uit oorspronkelijke bevolkingsgroepen werden destijds onder dwang naar 139 soortgelijke internaten in het hele land gestuurd. Ze werden daar geïsoleerd van hun familie, taal en cultuur. Het doel van de internaten was dat de kinderen zich zouden aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.
“Ik vind het heel moeilijk dat de katholieke kerk weigert om excuses aan te bieden en weigert om deel te nemen aan het proces van waarheidsvinding en genezing”, aldus Trudeau. De Canadese bisschoppenconferentie reageerde maandag “geschokt” op de vondst van de stoffelijke resten in de buurt van het vroegere internaat. De bisschoppen uitten ook hun “diepe droefheid”, maar formele excuses bleven uit.
In 2008 bood de toenmalige Canadese regering haar excuses aan voor het systeem.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald