‘Cambio’s speculeren niet met wisselkoers’

Al geruime tijd is er sprake van koersschommelingen. Volgens de voorzitter de Consumentenkring, Albert Alleyne, wordt de koers opgedreven door de cambio’s. “Zolang er wisselkantoren zijn buiten het legaal circuit van banken, blijven deze problemen”, aldus Alleyne tegenover een lokaal medium. Ook zegt Alleyne dat de koers niets te maken heeft met de waarde van de munt.
Swami Girdhari, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt aan de krant, dat de schuld niet gezocht moet worden bij de cambio’s. Volgens hem heeft de koers niets te maken met de cambio’s. “De koers komt tot stand door vraag en aanbod. Het moment dat de vraag groter is dan het aanbod en dat is wat er nu speelt, neemt de koers een stijgende trend aan. Degenen die wel valuta hebben, kunnen makkelijk speculeren met de koers en dan hoeft het niet specifiek een cambio te zijn.
Zo zijn er een tal van factoren die een rol spelen bij de stijging van de koers. De koersstijging heeft soms ook te maken met de structuur van de economie”, zegt Girdhari. Volgens Girdhari kregen de commerciële banken valuta van de Centrale Bank, die ze door konden verkopen. “Gezien de Centrale Bank nu kampt met een schaarste aan valuta, kan zij weinig doen om met de koers te speculeren. Zo kan de koers bijvoorbeeld voorlopig niet kunstmatig laag gehouden worden, omdat er geen valuta ter beschikking is”, verduidelijkt Girdhari.
Indien er bezuinigd wordt door de overheid, kan de koers volgens hem stabiel worden. “De overheid moet beginnen met een enorm bezuinigingsplan. Ook moet zij ervoor zorgen dat de lokale productie gestimuleerd wordt. Een groot deel van onze valuta gaat momenteel naar import. Dus als de importkraan nu dichtgedraaid kan worden, zou de koers misschien weer kunnen stabiliseren”, aldus Girdhari.
The post ‘Cambio’s speculeren niet met wisselkoers’ appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname