Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Doorgaan met IMF? Dan zeggen wij nee! Wat ons betreft IMF no wroko.” Duidelijke taal van Robby Berenstein, voorzitter van de progressieve vakcentrale C-47 woensdag tijdens de Assemblee van de Arbeid in verband met de Dag van de Arbeid op 1 mei en de verkiezingen op 25 mei.ADVERTISEMENT
Berenstein gaf aan dat er bepaalde punten zijn geweest in het IMF-programma die arbeidsonvriendelijk waren. Eén daarvan was de verhoogde koers. “Het IMF heeft geen behoefte aan een lage, stabiele koers”, stelde de vakbondsman. Volgens hem was het beleid van de regering “gedomineerd door het herstelprogramma onder aanvoering van het IMF”.
“Doorgaan met IMF? Dan zeggen wij nee! Wat ons betreft IMF no wroko“
Geen RVI nu
Berenstein zei dat er mensen zijn die roepen dat de vakbeweging bij het vorige kabinet heeft geprotesteerd tegen de komst van het IMF. “Wij hebben tijdens de regering-Bouterse niet geprotesteerd, dat was het volk. Bovendien ging het toen niet alleen om de invoering van het IMF-programma, maar ook om het slecht beleid van die regering. Ook de binnenlandse en buitenlandse schulden waren hoog, waardoor wij als land geen andere mogelijkheid hadden dan om het monetaire beleid zo op orde te brengen”, legde Berenstein uit.
Waar de vakcentrale ook geen voorstander van is, is de vroegtijdige uitbetaling van de royalty’s voor iedereen (RVI), zoals aangekondigd door president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd gaf vorige week aan dat er eerst zal worden gestart met de uitbetaling aan tachtigplussers. Hij heeft daarvoor enkele banken bereid gevonden om een lening te verstrekken als voorschot op de olie-inkomsten uit blok 58.
Naar verwachting begint de oliewinning in 2028. “Wij zijn tegen de vroegtijdige uitbetaling, omdat je niet iets kan uitgeven, voordat het is verdiend. Bovendien kan dat geld anders worden gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame investeringen in de productiesector. Of maak de pensioenen waardevast”, stelde Berenstein.
Nieuwe CAO-onderhandelingen
Bij enkele bedrijven is het momenteel een ‘gevecht’ rond de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), onthulde Berenstein. De bonden stellen zich op het standpunt dat zij niet minder dan het inflatie percentage kunnen vragen aan loonsverhoging. “Wij komen als land uit een situatie waar we zeker twee jaar achter elkaar een inflatie hadden van 60 procent. Natuurlijk moet de eis van de vakbond matchen met de financiële situatie van het bedrijf”.
Berenstein noemde bijvoorbeeld de onderhandelingen bij Staatsolie, waar er prikacties worden gevoerd bij zowel de raffinaderij, Saramacca en bij GOw2. Ook de onderhandeling bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) verloopt niet naar wens. Het conflict tussen de directie en het bestuur hebben ook invloed op de loononderhandelingen.
Berenstein: “Bij de gezondheidsbonden unu feti wan feti tu en niet alleen om financiële middelen, maar ook om de algemene crisis in die sector.” Hij zei daarom geen waarde te hechten aan het ‘tjauwmin-verhaal’ dat de ronde doet. “Wij weten precies hoe hard wij hebben gewerkt.”
Stemadvies
Berenstein gaf ook aan dat het belangrijk is dat de vakbond een vertegenwoordiging heeft in het parlement. Er zijn volgens hem enkele nadelige gevolgen voor werknemers in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat op 1 mei moet ingaat. “Wij waren daar niet eens van op de hoogte. De regering heeft die aanpassingen dus doorgevoerd zonder om de vakbond eerste te consulteren.”
Om dit soort zaken te voorkomen, geeft de voorzitter stemadvies aan alle personen uit de vakbond. Hij moedigde hen aan om te stemmen op Marcia Clumper, zelf ook bestuurslid bij C-47 en voorzitter bij de bond bij de SLM. Clumper is lijstduwer op de DNA-kandidatenlijst van de NPS namens de Surinaamse Partij van de Arbeid.
Mensen uit de vakbond krijgen van C-47-voorzitter Robby Berenstein als stemadvies hun stem uit te brengen op Marcia Clumper van de NPS.
- Kans op een enkele bui..
- Xiomara Cadogan zal zich inzetten voor de jeugd en Onderwij…..
- Trump teleurgesteld in Poetin: “Ik wil dat hij stopt met sc…..
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Michel Felisi vindt eerlijkheid en integriteit belangrijk i…..
- Borgsom als stok achter de deur voor schoner Suriname na ev…..
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezing…..
- Financiële inclusie beurs gehouden in Brokopondo..
- ‘Gedetineerden hebben een vangnet nodig’..
- Regering overweegt verhoging studententoelage naar SRD 1000..
- NPS herdenkt Henck Arron: ‘Visie, daadkracht en geloof in S…..
- Regionale vluchten SLM aangepast wegens onderhoudsbeurt..
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs..
- Krishnadath: een goede steekproef moet aan een aantal voorw…..
- Amala Dwarka Panday nieuwe Miss Putri Jawa Suriname..
- Zonne-energiesystemen brengen duurzame stroom naar dorpen B…..
- Versterking is nog geen vertrouwen..
- Mogelijk wordt het leger ingeschakeld voor het beveiligen v…..
- Creatieve workshop voor kinderen bij Villa Zapakara..
- Drugsdeal leidt tot arrestatie en veroordeling..
- President wacht vonnis kort geding ‘schorsing inwerkingtred…..