Bussen rijden vanaf maandag weer; SRD 5 voor stadsrit

Vanaf volgende week maandag zullen de particuliere lijnbussen weer rijden. De voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), John Mahadewsingh, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana, een tarief van SRD 5 is overeengekomen wat stadsrit betreft. Dit betekent ook dat de subsidie naar de bushouders volledig komt te vervallen.
Mahadewsingh zegt dat de overeenstemming gisteravond is bereikt en de verwachting is om binnen niet al te lange tijd een akkoord daarover te ondertekenen. Een stadsrit is SRD 5 met een bezetting van 80 procent met in achtneming van de COVID-19-maatregelen. Mahadewsingh legt uit dat de klapstoelen niet gebruikt zullen worden waardoor men in een bus, die oorspronkelijk 26 mensen kan vervoeren, twintig mensen zal vervoeren. In eerste instantie was sprake van het vervoeren van maximaal tien mensen, maar dit zou betekenen dat het tarief veel hoger zou zijn. Men heeft de bezetting daarom gebracht van 50 naar 80 procent.
Het bedrag van SRD 5 is te dragen door de gemeenschap, zegt de PLO-voorzitter. Hij legt uit dat de regering ook vanuit haar zijde het nodige onderzoek heeft gedaan naar welk tarief haalbaar is. Mahadewsingh juicht het afschaffen van de subsidie toe omdat de bushouders continue te doen hadden met subsidiegelden die niet op tijd uitbetaald werden. Omdat een stadsrit SRD 5 zal kosten, voorheen SRD 1,85, zullen andere ritten veel meer kosten.
Mahadewsingh geeft aan dat het openbaar vervoer deze week niet kan aanvangen, omdat de samenleving door het ministerie van TCT geïnformeerd zal moeten worden hierover. De mensen zullen de nodige voorlichting moeten krijgen over wat bijvoorbeeld van hen vereist wordt wanneer ze gebruikmaken van het openbaar vervoer. Zo is een mondkapje verplicht gesteld, zegt Mahadewsingh. De bushouders worden via WhatsApp geïnformeerd over de overeenstemming die is bereikt met de TCT-minister omdat men geen vergadering kan beleggen vanwege de huidige COVID-situatie.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald