Businessplan voor micro-ondernemers met beperking

PARAMARIBO — Hilda Abelintie en Edgard Vola zijn twee van vijf micro-ondernemers met een beperking die ondersteuning hebben gekregen om hun bedrijfsideeën te ontwikkelen. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) overhandigde het duo op 1 april hun bedrijfsplan. Niet bekendgemaakt is wie de drie andere micro-ondernemers zijn en wanneer ze in aanmerking komen voor hun bedrijfsplan.

Via het project ‘Ondersteuning en zelfredzaamheid voor mensen met een beperking’ gaf de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) de doelgroep een duw in de rug. Projectcoördinator Simone Haridat beschreef het bedrijfsplan als “een dynamisch canvasplan” dat de ondernemers in staat stelt hun bedrijfsstructuur te ontwikkelen. Het biedt hen de mogelijkheid om een lening aan te vragen bij financiële instellingen. Het bedrijfsplan is hierdoor ‘bankable’, hetgeen inhoudt dat het bruikbaar is voor banken en andere financiële instellingen.ADVERTISEMENT

“Succes in ondernemerschap is afhankelijk van doorzettingsvermogen, veerkracht en zelfvertrouwen”AWJ-minister Steven Mac Andrew

Durf

Haridat, SPWE-directeur Etienne Etman en Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van de raad van toezicht bij de SPWE, hebben Vola en Abelintie op het hart gedrukt om te blijven investeren in hun onderneming en te gaan voor nog meer succes. Vola, die een lichamelijke beperking heeft, runt een winkel tevens dienstverlenende onderneming bij aanmeerplaats Atjoni in het Boven-Surinamegebied. Abelintie kweekt legkippen. Ze heeft een visuele beperking.

Het bedrijfsplan is volgens Mac Andrew bedoeld om deze ondernemers te helpen gefocust te blijven en beter voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen. De drie andere micro-ondernemers werken in diverse sectoren, waaronder de productie van marinade.

Mac Andrew toonde zich zeer ingenomen met de durf, daad- en wilskracht en volharding van de doelgroep. “Succes in ondernemerschap is afhankelijk van doorzettingsvermogen, veerkracht en zelfvertrouwen”, benadrukte hij. De SPWE-functionarissen stelden de ondernemers als voorbeeld voor andere personen met een beperking die ook over de capaciteit beschikken om te ondernemen.

Niemand achterlaten

De AWJ-minister noemde dit project een belangrijk onderdeel van het overkoepelende regeringsbeleid ‘Leave no one behind’ in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDGs). “Het richt zich op het bevorderen van de zelfredzaamheid onder mensen met een beperking door hen te ondersteunen in hun ondernemerschapsdoelen”, legde Mac Andrew uit. De focus ligt daarbij op het versterken van hun capaciteiten met aanvullende samenwerking van andere organisaties voor een bredere ondersteuning.

Ontwikkeling moet volgens de bewindsman inclusief zijn, waarbij niemand mag worden buitengesloten. Het ministerie zal daarom, aldus Mac Andrew, niet ophouden te investeren in personen met een beperking door hen de nodige training en begeleiding aan te bieden, die noodzakelijk zijn voor verdere ontwikkeling van de ondernemende mens met een beperking. Haridat, Etman en Esajas-Friperson zijn zich ervan bewust dat deze doelgroep de kans moet krijgen om zelfredzaam en economisch onafhankelijk te worden.

Vervolg op BNTF 9

De vijf ondernemers werden gekozen, nadat ze niet in aanmerking waren gekomen voor de benodigde middelen via het Basic Needs Trust Fund 9-programma (BNTF 9). Ze gaven aan behoefte te hebben aan begeleiding om hun onderneming op te zetten of uit te breiden. Het bedrijfsplan biedt de micro-ondernemers volgens de SPWE een waardevol hulpmiddel om structuur aan te brengen in hun onderneming en hun slaagkansen te vergroten.

Het project, uitgevoerd met financiële ondersteuning van het Bureau voor Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning, was een vervolg op BNTF 9. Volgens Mac Andrew heeft het project niet alleen de vijf ondernemers gesterkt, maar ook anderen, die inmiddels een succesvolle onderneming runnen.