De tijd dringt. De wil en het potentieel zijn er, maar zonder versnelling in beleid, gerichte opleidingen en structurele samenwerking dreigt Suriname een deel van de boot te missen. Dat was de heldere boodschap waarmee een drukbezochte ‘Business Talk’, georganiseerd door liefdadigheidsorganisatie Father and Mother Figure, in het Lalla Rookh-gebouw werd afgesloten.
Tekst en beeld Edwien Bodjie
Helmut Haukes, topman van Haukes Group en ondervoorzitter van de Algemene Aannemersvereniging, vatte de boodschap kernachtig samenvatte: “Olie en gas wachten niet. Als wij niet klaar zijn, doen anderen het wel. Laten we dat moment niet verspelen.”
“We moeten al in het basisonderwijs beginnen met het aantrekkelijk maken van techniek. Wachten tot het MBO is te laat”Inleider Helmut Haukes
Een opvallende brede oproep was om de blik niet uitsluitend op olie en gas te richten, maar ook de kansen te benutten die in andere sectoren, zoals duurzame energie, landbouw en lokale industrie, liggen. “De olie-industrie is een katalysator”, zei een panellid. “Maar echte vooruitgang vraagt dat we ook inzetten op sectoren die onafhankelijk van olie duurzaam kunnen groeien.”
Tekortkomingen genoemd
Op basis van het thema ‘Kansen en uitdagingen voor de constructiesector bij opkomst van Oil & Gas’ waarschuwden inleiders Haukes en Carissa Essed, coördinator Local Content Development bij Staatsolie, dat de opkomst van de olie- en gasindustrie Suriname ongekende economische vooruitzichten biedt, maar dat die wel urgente uitdagingen met zich meebrengt. Vooral de bouw- en constructiesector voelt die druk. Er is een nijpend tekort aan vakbekwaam personeel, er zijn zorgen over ongelijke kansen en veel ondernemers worstelen met trage beleidsvorming.
De rode draad in het betoog van Haukes was het tekort aan technisch geschoold personeel. “We hebben nu al mensen nodig”, stelde hij scherp. Zijn bedrijf investeert zelf in opleidingen, in samenwerking met onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), maar dat is volgens hem niet genoeg. “We moeten al in het basisonderwijs beginnen met het aantrekkelijk maken van techniek. Wachten tot het MBO is te laat.”
Valkuilen
De instroom van internationale bedrijven, arbeiders en toeleveranciers leidt tot een structurele stijging in de vraag naar huisvesting, infrastructuur, logistiek en ondersteunende diensten. Lokale bouwbedrijven kunnen daar volgens Haukes van profiteren, mits ze goed zijn voorbereid. Hij wees er eveneens op dat ook de vraag naar medische zorg en voedselvoorziening zal toenemen, waarmee weer ruimte wordt geschapen voor innovatieve oplossingen binnen de gezondheidszorg en duurzame landbouw.
Tegelijkertijd waarschuwde hij voor valkuilen: regelgeving die onvoldoende aansluit bij de sectorpraktijk, stijgende bouwkosten door milieueisen en de constante dreiging van kapitaalkrachtige buitenlandse concurrentie die de lokale markt kan domineren als die niet snel professionaliseert.
Essed presenteerde een overzicht van lopende initiatieven door Staatsolie. Zo is met internationale oliebedrijven al ruim 2,5 miljoen US dollar geïnvesteerd in het upgraden van het Natin, worden via de SAO lasopleidingen gefinancierd en loopt er een uitwisselingsprogramma met technische scholen op Trinidad en Tobago. Staatsolie verkent bovendien samen met internationale oliebedrijven en subcontractors aanvullende trainingsmogelijkheden en ontwikkelt een Enterprise Development Center dat eind 2025 moet worden gelanceerd om gaten in de keten van toelevering en arbeid in kaart te brengen en aan te pakken.
Frustratie door overheid
Na de presentaties kregen zes panelleden het woord. In de zaal, die grotendeels bestond uit ondernemers, technici en opleiders uit de staal-, las- en bouwsector, en vertegenwoordigers van koepelorganisaties zoals VSB en Asfa leefde vooral frustratie over de trage samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Veel aanwezigen vertelden dat beleid en implementatie te lang duren, terwijl hun bedrijven nu al klaar zouden moeten zijn voor de internationale standaarden van olie en gas.
Haukes verwees in dat kader naar de bouw van de raffinaderij van Staatsolie langer dan tien jaar geleden, waar op grote schaal buitenlandse arbeiders zijn ingezet. “Die mensen zijn na oplevering van het werk vertrokken en namen ook de kennis die ze hier hebben opgedaan mee. Dat is geen duurzame ontwikkeling. Wij moeten zorgen dat onze mensen het werk ook kunnen doen.”
Beleid neemt tijd
Naomi Esajas-Friperson van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zei dat er wel overleg is met de particuliere sector en dat er beleidsdocumenten zijn opgesteld. Ze vertelde ook over ondersteuning door onder meer de VSB en Asfa. Maar wetgeving en beleid vergen volgens haar tijd. Die boodschap leidde tot gemengde reacties, vooral omdat veel ondernemers hoopten op concrete en onmiddellijke actie.
Essed lichtte toe dat Staatsolie zich blijft inzetten voor het versterken van lokaal ondernemerschap. TotalEnergies is bijvoorbeeld bezig met een vacaturesite die enig inzicht geeft in de behoefte, maar Essed waarschuwde er voor dat deze beperkt is tot het Granmorgu-project en dus niet het volledige potentieel van de Surinaamse markt weerspiegelt. Verkeerde interpretatie van die cijfers kan volgens haar leiden tot onrealistische verwachtingen en scheve …
- “Wij zijn Surinamers”: Boeroe-nazaten blikken terug en voor…..
- Nationale herdenking 180 jaar vestiging Boeroes in Saramacc…..
- ROYALTY’S VOOR NIEMAND..
- Santokhi krijgt stank voor dank voor de geheime afspraken m…..
- Zoektocht naar Surinaams-Javaanse familiegeschiedenis tot l…..
- Grote reisfraudezaak Comfort Travel: tientallen slachtoffer…..
- 597Netwerken presenteert vijf toetsingsvragen voor aanstaan…..
- Diverse activiteiten rond 180 jaar vestiging Nederlandse bo…..
- Julien Ignacio geeft migranten een stem in ‘Goudjakhals…..
- Slapende man in Wanica ruw wakker geslagen en beroofd..
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..
- OW-minister roept in China bedrijven op in Suriname te inve…..
- AWJ: Geen sprake van vooruitbetaling van USD 96.000 voor hu…..
- Ex-minister Ramdin vindt kritiek op Xaviera Jessurun ontere…..
- NDP waarschuwt voor valse berichten op sociale media..
- Ondernemer in Paramaribo beroofd van kilo’s goud door nepag…..
- Twee Democratische politici beschoten in Minneapolis..