Bus- en boothouders snakken naar restant Covid-19 compensatie

04/01/2021 10:01 – Gilliamo Orban

Ann Sadi tijdens een overleg met boothouders van Commewijne in oktober vorig jaar. :  
PARAMARIBO – Bus- en boothouders kijken nog steeds reikhalzend uit naar uitbetaling van de restant Covid-19-vergoeding. Het geld was bedoeld als compensatie aan de vervoerders, omdat de transportsector gedurende zes maanden in 2020 was lamgelegd door de uitbraak van het coronavirus.
“We hebben het geld nodig en zullen het zeker goed kunnen gebruiken, aangezien de brandstofprijs blijft stijgen”, zegt Rawien Bajnath, adviseur van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie, tegen de Ware Tijd. Hij legt uit dat bij de eerste betaling, die twee maanden omvatte, eenieder de tegemoetkoming heeft gekregen. Maar bij tweede uitbetaling, eveneens van twee maanden, hebben ongeveer vierhonderd bushouders het geld niet ontvangen. Dat is een derde deel van het totaal aantal busondernemers. “Er werd toen als reden opgegeven dat de overheid niet het volledige overzicht heeft van alle geregistreerde bushouders. Dat kan ik niet begrijpen”, zegt Bajnath.
Er was volgens hem toegezegd dat de groep alsnog het geld zou ontvangen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Bovendien, zegt hij, moeten de bushouders nog betaald worden over de twee overgebleven maanden. Het gaat maandelijks om een bedrag van SRD 2.000. “We hadden gehoopt dat we vóór de jaarwisseling het geld zouden krijgen. We gaan spoedig aan de bel trekken bij de overheid, omdat we ook onze laatste brandstofcompensatie moeten krijgen over het eerste kwartaal van 2020”, zegt Bajnath.
Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), geeft aan dat ze over het restant bedrag en het uitblijven van betaling van de brandstofcompensatie zou vergaderen met de boothouders. Door de verscherpte coronamaatregelen kan dat voorlopig niet. De boothouders roeren zich over het onderhavige. Ze hadden van de vorige regering SRD 5.800 gekregen voor een maand. Dit op basis van de kostencalculatie van de belangenorganisatie. “Dat bedrag vindt de huidige regering te hoog en we zijn hierover niet in discussie gegaan met de overheid. Ze willen ons SRD 2.000 geven en als we dat berekenen moeten we nog geld krijgen over zeker drie maanden”, zegt Sadi.
De brandstofcompensatie die ze moeten ontvangen is van de periode augustus 2019 tot en met maart 2020. Zowel bij de lijnbushouders als boothouders, beide particuliere ondernemers, is de brandstofcompensatie afgeschaft, omdat die zwaar drukte op het budget van de overheid.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname