Bursalen voelen zich zwaar in de steek gelaten door overheid

Heel frustrerend en onbehoorlijk. Zo typeren studenten, die onder het originele bursalenproject van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) studeren in Cuba, de wijze hoe de overheid omgaat met hen. Voor het afgelopen studiejaar 2019-2020 hebben de studenten nog geen studiegeld ontvangen. Ook voor dit nieuwe studiejaar 2020-2021 heeft de overheid niet naar ze omgekeken. Het gaat om een groep studenten die geneeskunde en tandheelkunde studeren.
In september hebben vertegenwoordigers van Surinaamse studenten in Cuba een bezoek gebracht aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. De vertegenwoordigers hebben aan de vp ondersteuning gevraagd zodat de studenten hun studies verder kunnen voortzetten. Brunswijk heeft de chartervlucht voor de studenten die in Suriname vertoefden en naar Cuba moesten afreizen betaald, meldt het Directoraat Volkscommunicatie. De bursalen die nu aan de bel trekken behoren niet tot de groep die geholpen is door de vp.
Contract met MinOWCIn het contract dat de bursalen getekend hebben met MinOWC, zouden de gelden elk jaar aan het begin van het studiejaar overgemaakt worden. “Wij hebben intussen al meerdere malen door tussenkomst van de Surinaamse ambassade in Cuba een beroep gedaan op de betreffende instanties in Suriname, maar wij hebben nog niets van ze terug gehoord,” zeggen Aisha Bang A Foe en Marysa Brand-Flu, studenten uit Cuba, in gesprek met Suriname Herald.
Tot nu hebben ze contact proberen te maken met het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS), MinOWC en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter zonder resultaat. “In augustus hadden wij studenten zelf ook een brief gericht aan het ministerie van Onderwijs, maar ook daarop hebben wij geen antwoord gekregen,” geven de studenten aan.
Financiële situatie oudersVeel studenten zijn afhankelijk van de gelden omdat hun ouders het financieel moeilijk hebben. “Ook konden we niet naar Suriname afreizen de afgelopen vakantie vanwege de pandemie. Inkopen die we thuis zouden doen, moeten wij nu hier doen. En het is moeilijk voor onze ouders om nu in Suriname aan valuta te komen om voor ons te sturen”.
Het studeren is moeilijk voor de bursalen en ze vragen de overheid om in te grijpen. “Het is moeilijk om je te concentreren op je studie, wanneer je je zorgen maakt over hoe je je basisproducten zoals toiletpapier, deodorant, tandpasta en badzeep moet kopen. En dan hebben we nog niet gesproken over kleding en schoenen welke aan vervanging toe zijn. Wij doen een dringend verzoek aan de overheid om ons te helpen uit deze situatie en de gelden over te maken voor ons,” aldus de studenten uit Cuba.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald