De drinkwatervoorziening in Suriname, beheerd door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), kampt al jaren met ernstige problemen. Vooral in Paramaribo en omliggende gebieden zoals Lelydorp, Clevia en Charlesburg, klagen burgers steen en been over een verstoorde watervoorziening. De impact hiervan raakt niet alleen huishoudens, maar ook belangrijke instellingen, zoals de Belastingdienst en het regeringscentrum. Het probleem lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van verouderde machines en een inefficiënt distributienetwerk.
In wijken zoals Oude Charlesburg is het voor bewoners een dagelijkse uitdaging om voorzien te worden van drinkwater. Burgers melden dat het water tussen 08.00 uur en 12.00 uur vaak volledig uitvalt. Voor huurders en gezinnen die afhankelijk zijn van water in durotanks, levert dit grote problemen op, aangezien deze tanks regelmatig snel leeg raken door de lage waterdruk. De situatie wordt nog pijnlijker, wanneer bewoners worden doorverwezen naar een SWM-watertruck om tegen betaling water te kopen, terwijl ze al betalen voor water via hun maandelijkse rekeningen.
Onze redactie heeft contact gezocht met Denise Groenefelt, hoofd van de afdeling Public Relations en Communicatie van de SWM, om meer inzicht te krijgen over de aard van de klachten en mogelijke oplossingen. Tot nu toe blijft het stil vanwege de SWM. Veel consumenten voelen zich genegeerd en raken gefrustreerd door de afwezigheid van transparante communicatie.
De bewoners van getroffen wijken geven aan, dat ze geen concrete antwoorden krijgen op hun klachten. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus een bewoner van Oude Charlesburg.
Een vraag die veel klanten bezighoudt, is waarom er geen compensatie wordt aangeboden voor de dagen dat er geen water geleverd is. Consumenten betalen immers voor een dienst die niet consistent wordt geleverd. Dit roept vragen op over de verantwoordelijkheid van de SWM richting de samenleving.
Toen een klant informeerde naar de mogelijkheid van compensatie, werd er door SWM-medewerkers verbaasd gereageerd, alsof de vraag onredelijk was. Deze houding vergroot de reeds bestaande kloof tussen de watermaatschappij en haar klanten.
Met de huidige stand van zaken voelen veel bewoners zich gedwongen zelf oplossingen te zoeken. Regenwater opvangen en gebruik maken van particuliere watertankbedrijven, zijn de meest voorkomende alternatieven. Echter, niet iedereen kan zich deze opties veroorloven, wat de ongelijkheid tussen huishoudens verder vergroot.
Het is overduidelijk dat de watercrisis die in Suriname heerst een dringende aanpak vereist. De gevolgen van een onbetrouwbare watervoorziening zijn groot, zowel voor de volksgezondheid als voor het vertrouwen in publieke instellingen. Burgers vragen niet alleen om een duurzame oplossing, maar ook om duidelijke en eerlijke communicatie vanwege de SWM.
De vraag blijft, hoelang bewoners nog moeten wachten op structurele verbeteringen. Het is hoog tijd dat zowel de overheid als de SWM prioriteit geeft aan het herstellen van deze essentiële voorziening en dat klanten serieus worden genomen in hun recht op schoon en betaalbaar water.
The post Burgers Paramaribo wanhopig door gebrekkige watervoorziening ..
- Sans Titre ‘Untitled’ eerste kunstexpositie in 2025..
- VES opent 2025 met evaluatie en visie op duurzame economisc…..
- Advocaten voeren gesprek met pg over schending recht op pri…..
- Nog hoofdbrekens bij organisatie verkiezingen..
- Onderzoek naar geschiedenis Brits-Indische contractarbeider…..
- Directeur Volksgezondheid: “Geen middelen voor buitenlandse…..
- Del Castilho: ‘Verhoging waarborgsom moet redelijk zijn…..
- OM had de plicht om obductierapport Bouterse openbaar te ma…..
- Bewolkt in de ochtend met kans op middagbuien..
- Januari is baarmoederhalskanker bewustwordingsmaand 2025..
- Politie kreeg rond jaarwisseling minder meldingen..
- Man doodt echtgenote met zwaard na ruzie over scheiding en …..
- Doe ook maar een (onder-) minister van Overheidsefficiency..
- DNA keurt gewijzigde Kiesregeling goed..
- Meteodienst: Kans op lichte tot matige buien..
- Regeringsraad buigt zich over grondenrechtenvraagstuk en vo…..
- Startsein bouw hoofdgebouw KPS op 3 februari..
- Binnenlandse Zaken klaar met stembiljetten; wijziging bij t…..
- Stembiljet maken voor 42 geregistreerde politieke partijen …..
- Advocaat Dubois bekritiseert Spong over niet-objectieve hou…..
- ‘Papira’ aangehouden..