‘Burgers hebben geen vertrouwen meer in bankwezen’

Burgers in Suriname kampen al langer dan twee maanden met niet gevulde pinautomaten (ATM-machines) op veel pinlocaties. Dit komt doordat er zeer onvoldoende chartaal geld is.  VHP-parlementariër Sham Binda zegt in gesprek met De West, dat het vertrouwen in het bankwezen momenteel zoek is. “Mensen doen weinig of geen zaken meer met de lokaal gevestigde banken, omdat de situatie voor veel ongerief zorgt bij cliënten”, merkt Binda op. Volgens hem, vormen de niet gevulde pinautomaten, een van de vele oorzaken waarom mensen hun geld liever thuis houden en helemaal geen zaken meer doen met de banken.  Het enige dat men momenteel nog kan doen via de bank is volgens Binda, de reguliere zaken, en het betalen van nutsvoorzieningen.
Deze kwestie is volgens Binda inherent aan de diepe financiële crisis waarin Suriname nu zit.
“De COVID-19 pandemie die de hele wereld treft, heeft Suriname niet alleen op het gezondheidsgebied, maar ook op het economische vlak zwaar getroffen”, merkt Binda op. “Ook de cheques die op 1 augustus door de banken zijn afgeschaft, zijn nog steeds voor veel mensen een ondoordachte maatregel. Men wordt beperkt, terwijl juist in deze coronaperiode, men vrij over zijn of haar geld zou moeten kunnen beschikken. Personen krijgen ook niet de volle bedragen die zij wensen te lichten. Dit leidt dan ook tot klantonvriendelijkheid en het vertrouwen bij de cliënten wordt hierdoor nog meer geschaad”, zegt de parlementariër. Binda is van mening, dat de banken ook klantvriendelijk gerichter moeten optreden ten opzichte van hun cliënten, anders krijgen we straks nog meer teleurgestelde burgers in Suriname, als dit probleem verergert.
Winkeliers spelen ook een verergerende rol
Binda merkt op, dat veel winkeliers geen bankpinpasjes accepteren, vooral de kleine handelaren. “Ze zeggen vaak dat hun pinmachines niet optimaal werken, en zij juist hierdoor hun eigen belangen voorop stellen, door het cash geld liever zelf vast te houden. En daar wordt de klant de dupe van. Terwijl weer anderen helemaal niet over een pos-machine beschikken”, benadrukt Binda. De meeste grote handelaren willen contant geld zien, omdat ze ook weten in welke situatie we nu verkeren. “Ook wanneer iemand die bijvoorbeeld iets laat monteren of nakijken, kan deze niet meer een cheque uitschrijven, om bijvoorbeeld de monteur te betalen, maar moet dan contant geld bij zich hebben. En als zo iemand op dat moment geen geld bij zich heeft, kan het voor verwarring zorgen”, aldus Binda. Het Surinaams volk wil cash zien. De burgers willen de garantie hebben, dat als zij naar een pinautomaat gaan, ze hun geld zonder vertraging kunnen krijgen”, aldus Binda. “Men is te allen tijde afhankelijk van chartaal geld. Het giraal verkeer vormt voor vele burgers niet een zekerheid”, zegt Binda.
Defecte pinautomaten
Een ander probleem is dat sommige machines defect zijn, of dat er geen toegang is bij een bedrijf dat voorzien is van zo een ATM-machine. “Het is onmogelijk om alle mensen naar één locatie te dwingen. De banken zouden juist de cliënten moeten verspreiden, door alle ATM-machines op tijd te bevoorraden”, aldus Binda. Niet iedereen is in staat om door middel van internet te bankieren, want niet iedereen beschikt over een internetverbinding, of heeft kennis daarvoor. Volgens Binda moet er een mogelijkheid bekeken worden door de regering en het bankwezen, om deze situatie te verbeteren. “Momenteel heeft de regering een hele financiële puinhoop om op te ruimen, elke dag komt de regering calamiteiten tegen die niet door de beugel kunnen, die moeten onder andere eerst opgelost worden, voordat zij verder kan gaan. De regering doet wel haar uiterste best, om Suriname weer tot ontwikkeling te brengen,
De banken hebben over het voormelde specifieke probleem geen officieel bericht doen uitgaan. Desondanks vindt Binda, dat de banken de samenleving op de hoogte dienen te stellen, waarom de ATM-machines momenteel op veel plaatsen leeg of buitenwerking zijn.
The post ‘Burgers hebben geen vertrouwen meer in bankwezen’ appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname