Bundeling vrouwelijke ondernemers Brokopondo noodzakelijk

Het is tijd dat de vrouwelijke ondernemers van Brokopondo zich bundelen om zo te kunnen exporteren naar het buitenland. Volgens de kapitein van Nieuw Ganzee, Ifna Vrede, moeten ondernemers niet met het idee rondlopen om te produceren voor toeristen en personen uit de stad, maar voor eenieder. Vrede was ook aanwezig bij de minibeurs georganiseerd door de organisatie Tu Maw ter ondersteuning van vrouwen die ondernemen in dit district.
Voor de organisatie Tu Maw is het belangrijk dat in deze crisistijd mensen een eigen onderneming starten om te kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften. Voor deze vrouwen is het een traditie geworden om te ondernemen, omdat ze dit van hun moeder hebben meegekregen. Hun motto is: “Blijf niet stilzitten, probeer altijd een extra inkomen te generen voor jouw gezin.”
Ludwig Mendelzoon, districtscommissaris (dc)van Brokopondo, juicht de enorme inzet van de vrouwen toe. De potentie van klein- en middelgrote ondernemers noemt hij positief. Volgens de burgervader kan niet eenieder bij de overheid werken. “Het is daarom goed dat jullie een eigen onderneming zijn gestart. Blijven jullie het goede werk doen en het zal zeker goed komen met ons district,” zei hij.
Ook Vrede kon zich terugvinden in de stelling van de dc dat niet eenieder bij de overheid een baan kan vinden. Ze is ervan overtuigd dat vrouwelijke ondernemers veel meer kunnen bereiken in het district, waardoor zij niet gemakkelijk zullen grijpen naar een overheidsbaan.
Joraisa Pokie, directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland, vindt dat er trainingen en workshops voor de bewoners verzorgd moeten worden. Vanwege het uitblijven van trainingen trekken mensen naar de stad. Voor Pokie is het belangrijk, dat jonge districtskinderen ook gaan ondernemen om niet alleen het district van dienst te zijn, maar de totale natie.
De beurs is van 4 tot en met 6 december gehouden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald