De nieuwe regering heeft keuzes te maken op het gebied van buitenlands beleid en internationale samenwerking. De regio verandert met de robuuste groei van de Guyanese economie. De Latijns-Amerikaanse migratie in de regio neemt toe, vanwege het migratiebeleid van Trump. Oorlog in Gaza en in Oekraïne, en oplopende spanningen in de Zuid-Chinese Zee, verscherpen de relaties tussen grootmachten. Die verhogen op hun beurt de druk die zij plaatsen op hun samenwerkingspartners.
Suriname is al jaren een speelbal van internationale invloeden die qua omvang, technologie, netwerken, economische, militaire of paramilitaire capaciteit, in een machtspositie zijn ten opzichte van ons. Nurmohamed en MacAndrew spreiden hun demissionaire vleugels richting China en India. Het leek echter meer om een snoeperige beloningsreis te gaan dan een beleidskeuze gericht op continuïteit. Het regeerakkoord van de NDP-combinatie gaat uit van handelsrelaties, klimaatbondgenootschap en vrede als uitgangspunten in het buitenlands beleid, net als hechte relaties met de buurlanden en strategische partnerschappen met landen zoals Nederland. Het gedeelte betreffende handelsrelaties houdt in dat de Verenigde Staten en China een hoofdrol zullen moeten behouden, omdat met die twee landen het handelsverkeer aanmerkelijk is. Het klimaatbeleid van beide landen is integendeel niet wat van industriële grootmachten verwacht mag worden. Vrede is ook niet bepaald de lucht geweest die deze twee landen de laatste paar maanden uitgeademd hebben. Niet op de laatste plaats in elkanders richting. De hechte relatie met Guyana heeft zich voor geen van de grote partijen vertaald naar een helder beleidsdocument waarin de financiering van de brug tussen de buurlanden af te leiden is. Als dit project daadwerkelijk doorgaat, lijkt Suriname toch meer de kant van China op te gaan dan die van de Verenigde Staten, want een Chinees bedrijf met nauwe banden met de staat was immers tijdens de regering-Santokhi de belangrijkste aannemer die naar voren werd geschoven om het project te leiden. Ook rond de relatie tussen Telesur en Huawei wordt geheimzinnig gedaan, maar het mag inmiddels duidelijk zijn dat het niet om een simpele en afzijdige leverancier gaat met wie maar een doodgewoon contract zou bestaan. Dan zijn er nog de Safe City camera’s, met Chinese ondersteuning, gericht op de publieke veiligheid van Surinamers, die maar niet het gewenste effect blijken te hebben.
En hoewel China onze grootste bilaterale schuldeiser is, zijn Franse en Amerikaanse investeringen in onder meer offshore, nu al van grotere totale omvang dan alles wat China ooit van ons land tegoed heeft gehad. Die belangen komen met verwachtingen van een stabiele en zakelijk correcte houding vanuit het gastland. Vroeg of laat kan de druk hoger worden voor ons land om kleur te bekennen.
The post BUITENLANDS BELEID NIEUWE REGERING ..
- Kanye bezoekt rechtbank voor proces Diddy..
- Meer dan 21 parlementariërs aanvaarden verkiezing bij CHS..
- Bouwvakker ontdekt oude Byzantijnse graven in Syrië..
- Column: Borrelpraat no. 876..
- Yellow Birds toont ballen in game 1 halve finale vrouwen ba…..
- Miero: Van straatopnames tot Funx en 101 Barz..
- Miljardair overlijdt na vermoedelijke bijensteek tijdens po…..
- Getuige afwezig wegens verkiezingen; verdachte bekent bezit…..
- DE WIELEN GAAN ROND EN ROND..
- Suriname met voltallige selectie op WK Mixed Martial Arts i…..
- ‘Er is steeds meer vraag naar kennis over de taal en cultuu…..
- Waardevolle gesprekken en gezelligheid bij Vaderdag activit…..
- Pionier van de democratie en eerste vrouwelijke president N…..
- CBB EN MI-GLISS NIET READY VOOR NIEUW BURGERLIJK WETBOEK..
- MENSENRECHTEN EN POLITIEK GEWIN..
- NDP: Vaders houden hoop levend ondanks koers en crisis..
- Wisse voorbij Pereira, hint op trilogie tegen Boapeah..
- Vaders, de stille bouwers van onze samenleving..
- Documentaire ‘Naya Daur’: Ode aan de voorouders en spiegel …..
- Simons eert vaders: “Jullie verdienen erkenning, vandaag en…..
- Brigadier JIT opgepakt voor betrokkenheid bij ripdeal aan S…..