De nieuwe regering heeft keuzes te maken op het gebied van buitenlands beleid en internationale samenwerking. De regio verandert met de robuuste groei van de Guyanese economie. De Latijns-Amerikaanse migratie in de regio neemt toe, vanwege het migratiebeleid van Trump. Oorlog in Gaza en in Oekraïne, en oplopende spanningen in de Zuid-Chinese Zee, verscherpen de relaties tussen grootmachten. Die verhogen op hun beurt de druk die zij plaatsen op hun samenwerkingspartners.
Suriname is al jaren een speelbal van internationale invloeden die qua omvang, technologie, netwerken, economische, militaire of paramilitaire capaciteit, in een machtspositie zijn ten opzichte van ons. Nurmohamed en MacAndrew spreiden hun demissionaire vleugels richting China en India. Het leek echter meer om een snoeperige beloningsreis te gaan dan een beleidskeuze gericht op continuïteit. Het regeerakkoord van de NDP-combinatie gaat uit van handelsrelaties, klimaatbondgenootschap en vrede als uitgangspunten in het buitenlands beleid, net als hechte relaties met de buurlanden en strategische partnerschappen met landen zoals Nederland. Het gedeelte betreffende handelsrelaties houdt in dat de Verenigde Staten en China een hoofdrol zullen moeten behouden, omdat met die twee landen het handelsverkeer aanmerkelijk is. Het klimaatbeleid van beide landen is integendeel niet wat van industriële grootmachten verwacht mag worden. Vrede is ook niet bepaald de lucht geweest die deze twee landen de laatste paar maanden uitgeademd hebben. Niet op de laatste plaats in elkanders richting. De hechte relatie met Guyana heeft zich voor geen van de grote partijen vertaald naar een helder beleidsdocument waarin de financiering van de brug tussen de buurlanden af te leiden is. Als dit project daadwerkelijk doorgaat, lijkt Suriname toch meer de kant van China op te gaan dan die van de Verenigde Staten, want een Chinees bedrijf met nauwe banden met de staat was immers tijdens de regering-Santokhi de belangrijkste aannemer die naar voren werd geschoven om het project te leiden. Ook rond de relatie tussen Telesur en Huawei wordt geheimzinnig gedaan, maar het mag inmiddels duidelijk zijn dat het niet om een simpele en afzijdige leverancier gaat met wie maar een doodgewoon contract zou bestaan. Dan zijn er nog de Safe City camera’s, met Chinese ondersteuning, gericht op de publieke veiligheid van Surinamers, die maar niet het gewenste effect blijken te hebben.
En hoewel China onze grootste bilaterale schuldeiser is, zijn Franse en Amerikaanse investeringen in onder meer offshore, nu al van grotere totale omvang dan alles wat China ooit van ons land tegoed heeft gehad. Die belangen komen met verwachtingen van een stabiele en zakelijk correcte houding vanuit het gastland. Vroeg of laat kan de druk hoger worden voor ons land om kleur te bekennen.
The post BUITENLANDS BELEID NIEUWE REGERING ..
- BUITENLANDS BELEID NIEUWE REGERING..
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname..
- Simons: “Ik kom in deze functie om te dienen”..
- Verkiezing Simons tot president is wereldnieuws..
- Roland Tjin Wong Joe..
- President Santokhi blikt terug op periode van heftige storm…..
- Adhin ziet in aantreden Simons en Rusland kans voor nationa…..
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de J…..
- Rusland: “Ik aanvaard deze functie niet als beloning, maar …..
- RARE DINGEN IN DE POLITIEK?..
- AMBITIEUS, VISIONAIR ZELFS..
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg..
- Caper en Taitt voltooien Sunday B-Day Run..
- President Santokhi: “Ik heb dit land gediend met alles wat …..
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitat…..
- DNA feliciteert Simons en Rusland na historische overwinnin…..
- EEN PARLEMENT DAT ECHT VOOR HET VOLK WERKT?..
- President neemt afscheid: ‘Leiders dienen, het volk r…..
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg..
- Latinos in Los Angeles leven in angst..
- Tot in onze yeye..