De hervormingen en maatregelen van de Trump-regering raken Suriname. Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, komt op een moment van twijfels en onzekerheid. Latijns-Amerikaanse migranten in Suriname voelen zich onder druk gezet, in het bijzonder nu het beperken van Cubaanse internationale medische missies hoog op de agenda van de Amerikaanse regering staat. Voor landen zoals Suriname dreigen sancties, waaronder visa-afwijzingen.
Bij de Latijns-Amerikaanse migranten die in Suriname verblijven, ontstaat een ongemakkelijk gevoel. Niemand kan zich volledig loskoppelen van het thuisland, vanwege familiebanden en zorgverplichtingen. De keuze het land te verlaten, is vaak genoeg een noodzaak of een afwijzing van de manier van leven. Het is te hopen dat minister Rubio, vanwege zijn eigen afkomst en familiegeschiedenis, dat onderscheid kan maken en juist met deze groep een bepaalde verbondenheid voelt. Zijn historische ministerschap, vanuit een Latin-achtergrond, is voor velen een lichtpunt van hoop, ondanks het taalgebruik en de beleidsvoorstellen van de regering waartoe hij behoort.
De handels- en vriendschapsbanden met de Verenigde Staten moeten overeind blijven in deze periode. APA, met als thuisbasis Houston, is een volwaardige partner in het GranMorgu-project en veel producten worden nog steeds uit de Verenigde Staten of via de Verenigde Staten geïmporteerd.
De verhouding tot de Verenigde Staten is geen betrekking die Suriname zou kunnen dicteren of domineren. Echter leeft het begrip dat de Verenigde Staten meer inwaarts kijken onder president Trump. Keuzes, zoals de tarievenescalatie, zijn van invloed op Surinaamse bedrijven en op de koopkracht, vanwege handelsketens die via de Verenigde Staten lopen. Ook andere maatregelen ter bescherming van Amerikaanse productie en -markten, verhogen de drempels voor export van Suriname naar de Verenigde Staten.
Indien de Verenigde Staten volharden in het standpunt ten aanzien van Cubaanse medici, heeft Suriname weinig ruimte zich te verzetten. De handels- en diplomatieke belangen wegen zwaarder dan het korte termijn voordeel van extra toegang tot eerstelijnszorg. Voor de volksgezondheid ontstaat er wel een verdere terugloop in capaciteit, terwijl er nu al sprake is van tekorten in de medische beroepen. De opmerkingen van minister Rubio over de relatie met China, raken een gevoelige snaar. Hoe lang zal de staat Suriname kunnen koorddansen, terwijl het ravijn tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek steeds wijder wordt? De minister benoemt met betrekking tot telecommunicatie een zorgpunt dat wij niet mogen onderschatten. Er is veel te weinig transparantie geboden over de ontwikkelingen op dit gebied, de profiteurs, de risico’s voor privacy, veiligheid van data en de belangen van vreemde mogendheden.
The post BUITENLANDBELEID VS RAAKT SURINAME ..
- Nieuw-Zeelands meisje onterecht op psychiatrische afdeling …..
- Politieman schiet op auto ex-vriendin die op hem inreed..
- Verkiezingsvoorbereidingen in Suriname verlopen stroef..
- Strijd tegen tabaksgebruik in Suriname vereist strengere we…..
- Regering wijzigt Kiesbesluit: Ressortraadszetels Moengo van…..
- Dubbele kandidaten en ontbrekende stukken te Commewijne in …..
- Regering bespreekt uitbreiding rr-zetels Moengo..
- Verdachten herkend op camerabeelden en aangehouden..
- 20-jarige aangehouden met cocaïne en marihuana in Kwatta..
- Regering wil RR-zetels Moengo met twk verruimen..
- VOS-leerkrachten stellen ultimatum van een week..
- Brunswijk over van Dijk-Silos: “zij is een NDP’er”..
- Bibis: Technisch euvel digitaal ICF verholpen; foto optie v…..
- Vrouw pleit schuldig aan moord op haar moeder in verzorging…..
- OKB: geen sprake van partijdigheid..
- OKB veroordeelt aantijgingen van partijdigheid met klem..
- BEP: ‘Investeren in kandidaten is noodzaak’..
- Brunswijk reageert fel op Van Dijk-Silos: “Ze is gewoon een…..
- OKB wijst beschuldigingen van partijdigheid resoluut af..
- OKB veroordeelt met klem aantijgingen over partijdigheid..
- Doodse stilte..