Brunswijk: “Regering werkt aan officiële status kleinschalige goudwinning”

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee aangegeven, dat de regering werkt aan een officiële status voor de kleinschalige goudwinning.
De groep werkers bestaat uit 15.000 tot 20.000 kleine mijnbouwers, die elk een gemiddeld huishouden van minimaal vier personen hebben te onderhouden. Door de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector zullen deze porknokkers worden geregistreerd via de concessiehouder.

Foto: Kabinet van de Vicepresident

De opkoop van goud wordt geordend en de geregistreerde porknokker zal royalty’s moeten afdragen, overeenkomstig de Mijnbouwwet. Dit project moet binnen drie tot zes maanden resultaten beginnen op te leveren.

Foto: Kabinet van de Vicepresident

Verder zullen deze porknokkers door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Grassalco worden getraind om alternatieve middelen te gebruiken bij het winnen van goud. Het uiteindelijk resultaat zal zijn dat overeenkomstig het Minamataverdrag, het kwikgebruik tot nul wordt gereduceerd. In dit traject zullen andere substanties die schade vormen voor het milieu en de volksgezondheid worden verboden, meldt Directoraat Volkscommunicatie.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald