Brunswijk genoemd in Rotterdamse rechtszaak rond luxe-uitgaven Piet Wortel

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen drugscrimineel Piet Wortel. Justitie beschuldigt hem van het witwassen van 8,6 miljoen euro en het plegen van valsheid in geschrifte. Volgens het OM gaf Wortel geld uit alsof het niets waard was. Opvallend is dat in deze zaak ook de naam van vicepresident Ronnie Brunswijk wordt genoemd.
De Rotterdamse rechtbank richtte zich onder meer op zeven foto’s van 163 goudstaven ter waarde van 6,5 miljoen euro, aangetroffen op Wortels telefoon. Volgens Wortel was het goud afkomstig van Brunswijk. “Ik wilde het verkopen om wat te verdienen,” aldus Wortel. Hij uitte zijn verbazing dat foto’s als bewijs konden dienen: “Ik had nooit verwacht dat je op grond van foto’s aangehouden kan worden.”
Als een boekhouder heeft de Rotterdamse rechtbank vandaag minutieus de uitgaven van de Surinaamse verdachte Siegfried ‘Piet’ Wortel doorgenomen. Centraal stonden de exorbitante uitgaven in de periode van 1 januari 2018 tot en met 10 oktober 2022. Hoe kon Wortel, volgens het OM een spilfiguur in de internationale drugshandel, zich deze luxe veroorloven?
Uit het onderzoek bleek dat Wortel honderden vliegreizen maakte, waaronder een week naar Dubai met een uitgave van 52.000 euro. Daarnaast gaf hij bijna een miljoen euro uit aan luxeauto’s, met als blikvangers een Rolls-Royce Cullinan van een half miljoen euro en een Bentley. “Als ik een nieuwe auto had, ruilde ik mijn oude in,” verklaarde Wortel. Opmerkelijk genoeg stonden sommige voertuigen niet op zijn naam. “Een protserige levensstijl,” oordeelde het OM.
Wortel beweerde dat anderen zijn relatie met een reisbureau benutten, waardoor tickets onder de naam ‘Oom P.’ werden geboekt. De rechtbank vroeg naar twee in Suriname gevonden Rolex-horloges. “Die waren veel te hoog ingeschat en een ervan was niet eens van mij,” verzuchtte de verdachte.
Donderdag houdt Ruud van Boom, de advocaat van Wortel, het verweer in deze zaak. De rechtbank zal over vier weken een uitspraak doen.